izbori u japanu

Stranka Shinza Abea nadmoćno pobjeđuje na izborima za Senat

21.07.2019 u 18:07

Bionic
Reading

Koalicijska vlada u Japanu sigurno dobiva, po pisanju japanskih glasila, nadmoćnu većinu u Senatu nakon nedjeljnih izbora, što znači da se premijeru Shinzu Abeu pruža mogućnost da ostvari svoju najveću ambiciju, da provede ustavnu reformu

Abeova Liberalno-demokratska stranka (LDP, konzervativna) sama osvaja između 55 i 63 od 124 mjesta u gornjem domu parlamenta za koja su se održavali izbori, pokazuje procjena javne mreže NHK-a.

Njezin saveznik Komeito dobiva između 12 i 14 mjesta.

S drugim strankama koje su također sklone reformi ustava, mogli bi imati 85 mjesta i više. Uz ona koja već kontroliraju u polovici za koju se nije glasalo, imat će potrebnu dvotrećinsku većinu kako bi mogli izmijeniti miroljubivi temljeni dokument koji još nije pretrpio izmjene otkad je 1947. stupio na snagu.

Premijer želi unijeti nekoliko izmjena u ustav, a napose postojanje oružanih snaga. Nada se iskrenoj raspravi nakon ovih izbora za Senat.

Nakon ovog novog uspjeha Abe kao predsjednik LDP-a u načelu može ostati na premijerskoj dužnosti do kraja trećeg trogodišnjeg mandata 2021.

U studenom će postati premijer koji je najduže bio na dužnosti, oborivši rekord Tara Katsure koji je u tri navrata obnašao dužnost između 1901. i 1913.

Nakon zatvaranja birališta u 20.00 sati po mjesnom vremenu (13.00 sati po srednjoeuropskom) još nije bilo informacija o izlaznosti koja bi mogla biti veoma slaba, iako je oko 17 od 100 milijuna upisanih birača glasovalo do nedjelje zahvaljujući sustavu prijevremenog glasovanja.