LIPOVLJANI LIGNUM

Štrajk od utorka: Traže veće plaće i ograničavanje rada na određeno

05.06.2017 u 17:34

Bionic
Reading

U utorak, 6. lipnja, počet će štrajk radnika tvrtke Lipovljani Lignum d.o.o. koji traže povećanje plaća i vremensko ograničavanje rada na određeno vrijeme na maksimalno razdoblje do jedne godine. Štrajk počinje u 6 sati ujutro na lokaciji Industrijska b.b. u Lipovljanima.

Štrajkaški zahtjevi su izmjene Kolektivnog ugovora tako da se visina osnovne plaće za poslove koeficijenta složenosti 1,00 utvrdi u iznosu od 22,50 kuna po satu, te da se rad na određeno vrijeme vremenski ograniči na maksimalno razdoblje do jedne godine, priopćio je Novi sindikat.

Sindikat podsjeća da je 28. veljače pokrenuo postupak kolektivnih pregovora s prijedlogom da se povećaju plaće i utvrdi mehanizam zaštite od zloporabe rada na određeno vrijeme, ali je poslodavac Lipovljani Lignum d.o.o. 10. travnja u odgovoru odbio izmjene s obrazloženjem da bi to 'izazvalo strašan udar na financije i poslovanje poslodavca, što bi vrlo brzo dovelo do njegovog kraha'.

Novi sindikat je nakon toga 10. svibnja pokrenuo postupak mirenja, koji je 18. svibnja neuspješno završen, čime su ostvareni preduvjeti za štrajk.

Poslodavac je, napominje sindikat, nakon neuspješno provedenog postupka mirenja, na sastancima na kojima se razgovaralo o uvjetima za izbjegavanje štrajka, predlagao povećanje plaće od pet posto, no to su radnici odbili jer bi i nakon toga plaće nekih radnika dosegnule tek iznos minimalne plaće u Hrvatskoj.

S obzirom da je poslodavac tvrdio da je povećanje plaće od pet posto najviše moguće u trenutnim uvjetima poslovanja tvrtke, sindikalci su zatražili podatke o stanju i rezultatima poslovanja poduzeća ali im poslodavac to nije dostavio.

Novi sindikat napominje da je poslodavac u okviru razgovora o uvjetima za izbjegavanje štrajka predlagao da će trajno zaposliti 25 radnika koji sada rade na određeno vrijeme, no sindikat drži da se time ne rješava problem poslodavčeve zlouporabe rada na određeno vrijeme.

Nema razlike u izdacima za rad koje poslodavac plaća za radnika na određeno i radnika na neodređeno vrijeme, pa je isključivi razlog velikog broja ugovora o radu na određeno discipliniranje radnika, stoji u priopćenju koje je potpisao predsjednik Novog sindikata Mario Iveković.