SMIJENJENI RAVNATELJ AZO-A

'Strah me za zaposlenike, Zmajlović može biti osvetoljubiv'

20.04.2015 u 13:08

Bionic
Reading

'Za sebe se osobno ne bojim. Vraćam se na Agronomski fakultet gdje sam zaštićen. Strah me osvete ministra Zmajlovića prema ljudima koji ostaju u AZO-u. Na moje mjesto sigurno će imenovati v. d. ravnatelja koji ne misli svojom glavom i koji će potpisati sporni ugovor o preseljenju u Zagrebtower', rekao je Neven Voća, ravnatelj Agencije za zaštitu okoliša čiju je ostavku preduhitrio njegov nadređeni ministar Mihael Zmajlović na izvanrednoj konferenciji za medije

Naime, Voća je planirao dati ostavku, ali samo nekoliko minuta prije dobio je otkaz. Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović razriješio je Nevena Voću s funkcije ravnatelja Agencije za zaštitu okoliša (AZO). Sad već bivšeg ravnatelja, Zmajlovićev potez nije iznenadio.

'Ne opterećujem se time koja je razlika u tome što sam razriješen od toga da sam sam dao ostavku. Postoje odredbe u Zakonu o radu koje to reguliraju. Za sebe se osobno ne bojim. Vraćam se na Agronomski fakultet gdje sam zaštićen', rekao je Voća.

Odmah zatim Voća je prozvao ministra Zmajlovića. Rekao je kako se boji njegove osvetoljubivosti, a kako bi 'Zmajlovićeva osveta' mogla jako naštetiti zaposlenicima koji ostaju u AZO-u, a koji su također bili protiv potpisivanja ugovora o preseljenju.

'Jako se bojim toga i već sad sam zabrinut što će to značiti za ljude koji ostaju ovdje raditi. Ponavljam, ja se od sutra vraćam na fakultet i bit će mi zadovoljstvo raditi sa studentima. Ali veliko je pitanje što će Zmajlović napraviti unutar agencije', ispričao je Voća.

Možda Zmajlović neće sam doći pospremiti agenciju, kaže Voća, ali slijedi izbor novog ravnatelja. Prilično je siguran da osoba koja će u fotelju sjesti nakon njega neće imati otpor prema potpisivanju štetnog ugovora o preseljenju.

'Znate da umjesto mene dolazi vršitelj dužnosti ravnatelja. Siguran sam da će to biti osoba koja ne misli svojom glavom. Ministar će postaviti nekoga tko će samo staviti potpis na ugovor koji je direktno usmjeren protiv proračuna, tako i protiv svakog građanina ove zemlje', uvjeren je.

Zmajlović će, najavio je, u AZO poslati inspekciju za suzbijanje sukoba interesa. Voći se stavlja na teret da je sklopio ugovor s Agronomskim fakultetom vrijedan 160 tisuća kuna, a da nije dobio tri ponude, nego samo jednu, i to od fakulteta gdje predaje.

'Mislim da me to ne može ugroziti jer nisam dužnosnik nego javni službenik. Drugo, prije potpisivanja ugovora s fakultetom, dobro sam provjerio jesam li ili ne u sukobu interesa', rekao je.

Kako bi se ova trakavica oko preseljenja mogla razvijati u budućnosti, Voća kaže kako će 'ako dođe do smjene vlasti, sljedeći ministar sigurno prekontrolirati posao preseljenja i tražiti tragove štetnih postupanja i osobnih interesa'.

Ponovio je kako ne zna što stoji u ugovorima o preseljenju koje je Zmajlović potpisao u lipnju 2014. jer su tajni. 'Čuo sam da predmet istražuje USKOK i nadam se da je tako', tvrdi Voća te dodaje kako je cijelo vrijeme bio izložen i ministrovom pritisku jer je sjedio u NO-u Hrvatskih šuma te neosnovano primao naknadu.

Na novinarsko pitanje je li bio u Zmajlovićevoj nemilosti jer ga je na poziciju ravnatelja AZO-a postavila bivša ministrica Mirela Holy, a i sam je član ORaH-a, Voća je odgovorio potvrdno.

'Iz SDP-a sam otišao još početkom godine, upravo zato što sam bio ogorčen ovakvim stvarima', dodao je.

Također je naglasio kako smatra velikim propustom što se premijer Zoran Milanović nije obratio ministru Mihaelu Zmajloviću oko slučaja preseljenja. 'Nisam se obratio Milanoviću u vezi ugovora, a premijeru zamjeram jer me nije kontaktirao i interesirao se za postupanje AZO-a te zašto odbijamo preseliti u Zagrebtower', pojasnio je.