184. dan epidemije

Stožer civilne zaštite: U bolnicama angažirani vojni epidemiolozi, zapošljavaju se nove medicinske sestre i liječnici

26.08.2020 u 14:26

Bionic
Reading

Nacionalni Stožer civilne zaštite predvođen ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem objavio je kako je danas u Hrvatskoj srušen novi rekord po broju novozaraženih koronavirusom. Imamo 358 novih slučajeva, ukupan broj zaraženih je 2352, a u protekla 24 sata od COVID-19 bolesti nije preminuo nitko

Na bolničkom liječenju su 184 osobe, što je 7,4 posto od ukupno aktivnih slučajeva, a od kojih je 10 na respiratoru. Hospitalizirano je 26 novih bolesnika, a u samoizolaciji ih je 7993.

U protekla 24 sata s bolničkog liječenja otpušteno je 19 osoba, a ukupno 1399, dok je oporavljenih kod kuće 4910. Broj pozitivnih je od prvog slučaja zaraze ukupno 8889, a testirano 156787 ljudi, od čega u proteklih 24 sata 3228.

Među zdravstvenim djelatnicima je 130 aktivnih slučajeva, od čega u samoizolaciji 631 osoba. Po županijama najviše je novozareženih u Splitsko-dalmatinskoj 136, potom u Zagrebu 58, Šibensko-kninskoj 33, Primorsko-goranskoj 20, Zagrebačkoj 19, Zadarskoj 15 , Varaždinskoj 11, kao i u Brodsko-posavskoj, dok je u ostalim županijama taj broj ispod deset.

Beroš je rekao kako je unutar Splitsko-dalmatinske županije nekoliko žarišta, među ostalim i u dva doma za starije, a virus se brzo širi niželigaškim nogometnim utakmicama.

'Dobili smo prijedlog novih mjera te su uvedene druge nužne epidemiološke mjere', dodao je Beroš.

'Nove mjere u Splitsko-dalmatinskoj županiji smo usuglasili tako da je spremna odluka i stupit će na snagu od večeras u ponoć', dodao je Božinović.

Stožer civilne zaštite RH Izvor: Pixsell / Autor: Davor Pongracic/CROPIX/POOL

Krunoslav Capak, šef HZJZ-a rekao je kako se razmišlja o zapošljavanju novih medinskih sestara i liječnika koji će pomagati na testiranjima te kako su se u borbu protiv epidemije uključila i petorica vojnih epidemiologa koji uskaču kada im to dozvoljavaju obveze u vojsci.

Od ponoći, u splitsko-dalmatinskoj županiji, pojasnio je Božinović, bit će obvezno nošenje maski u ugostiteljskim objektima, svadbe će se ograničiti do 50 ljudi, na manjim proslavama maksimalni broj gostiju je 20 osoba. Na sprovodima bit će maksimalno 50 ljudi uz zabranu izražavanja sućuti te zabranu karmina. Obustavlja se rad teretana, sportska natjecanja se mogu održavati samo bez gledatelja i zabranjuju se posjete u domovima za starije.

Detaljne epidemiološke mjere koje stupaju na snagu u ponoć sa srijede na četvrtak, pročitajte u dokumentu u nastavku: