situacija u hrvatskoj

Stožer: Četiri nova bolesnika, većina zaraženih s blagim simptomima bolesti

17.03.2020 u 18:51

Bionic
Reading

U Hrvatskoj su potvrđena u utorak još četiri slučaja zaraze koronavirusom koji su detektirani u Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

"Imamo četiri nova pozitivna bolesnika, detektirana u Klinici za infektivne bolesti, što znači da je ukupan broj zaraženih 69", rekao je na redovnoj sjednici Stožera ministar zdravstva Vili Beroš.

Dodao je kako je broj testiranih uzoraka bio 1109, a 50 ih je u tijeku.

"Veći broj testiranja ukazuje na to da epidemiolozi postupaju u svim slučajevima za koje znate i najuže kontakte šalju na testiranje. Očekivano epidemiološka situacija će sljedećih dana biti drugačija", naglasio je Beroš.

Ističe kako porast broja oboljelih u Europi, u usporedbi s Hrvatskom, daje određeni optimizam. "Ukazuje da su naše mjere učinkovite i da smo ih proveli pravodobno", dodao je.

"Ulazimo u treću fazu naše obrane, otprilike smo na pola puta, zdravstveni sustav se mobilizira, opsežne organizacijske i logističke pretpostavke za uspostavu primarnih, sekundarnih i tercijarnih centara su u tijeku, to nije lak zadatak, puno je ljudstva i materijalno tehničke opreme koja se mora mobilizirati", kazao je Beroš.

Dodao je da je - s obzirom na trenutku epidemiološku sliku Hrvatske, situacija "i više nego kontrobilna".

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić kazala je kako imamo sreće da je većina zaraženih s blagim simptomima bolesti, a da je jedan bolesnik u srednje teškoj do težoj situaciji bez promjena u njegovom status na bolje ili na lošije.