KVARTET TRAŽI PREKID VATRE

Stotine Palestinaca umiru zbog nedostatka lijekova

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 31.12.2008 09:11
  • Objavljeno 31.12.2008 u 09:11
U napadima je ubijena i 4-godišnja Lama Hamdan

U napadima je ubijena i 4-godišnja Lama Hamdan

Izvor: Reuters / Autor: -

Kvartet za Bliski istok - Ujedinjeni narodi, Europska unija, Sjedinjene Države i Rusija - pozvali su na zaustavljenje nasilja u Gazi i na jugu Izraela, te na omogućavanje dopreme hitne humanitarne pomoći bolnicama i palestinskom stanovništvu u Pojasu Gaze

NEW YORK/WASHINGTON - Kvartet je, u priopćenju koje je objavio UN, pozvao na "trenutačni prekid vatre koji će biti poštovan u cijelosti".

Kvartet je također "pozvao sve strane da se posvete ozbiljnim humanitarnim i gospodarskim potrebama u Gazi i da poduzmu nužne mjere kako bi osigurao nastavak dopreme humanitarne pomoći", rekla je zamjenica glasnogovornice glavnog tajnika UN-a Marie Okabe.

Humanitarna katastrofa

"Oni su se suglasili oko hitne potrebe da Izraelci i Palestinci nastave s putom prema miru", dodala je.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon u utorak je održao telefonsku konferenciju s glavnim međunarodnim partnerima koji tragaju za mirom na Bliskom istoku, nakon čega je upućen poziv Kvarteta za prekid vatre, a agencije UN-a upozorile su da stotine ranjenih u bolnicama u Gazi čeka smrt zbog nedostatka lijekova, koja bi se inače mogla spriječiti.

Konzultacije Kvarteta i drugih članica međunarodne zajednice oko zaustavljanja novog izraelsko-palestinskog krvoprolića, događaju se četvrtog dana izraelskih zračnih udara na Gazu u kojim je ubijeno više od 300 Palestinaca, a stotine su ranjene, kao odgovor na raketne napade Hamasa na jug Izraela.

U konzultacijama su osim Bana, sudjelovali sigurnosni i vanjskopolitički predstavnik EU Javier Solana, povjerenica EU za vanjske odnose Benita Ferrero-Waldner, ministar vanjskih poslova Francuske, predsjedavajuće EU, Bernard Kouchner, šef ruske diplomacije Sergej Lavrov, američka državna tajnica Condoleezza Rice, te predstavnik Kvarteta, Tony Blair.

UN-ova Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozvala je Izrael da osigura hitnu dopremu goriva i kritično važnih sredstava za tretman ranjenih na odjelima intenzivne skrbi u Gazi.

Glavna povjerenica UN-ove agencije za palestinske izbjeglice (UNRWA) Karen AbuZayd, kazala je u da je sadašnja situacija "puno, puno gora" od prošlih erupcija nasilja u Gazi.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi