NATO NE ŽELI NOVI HLADNI RAT

Stoltenberg: Unatoč učestalim incidentima, Rusija nam nije prijetnja

17.06.2016 u 10:53

Bionic
Reading

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg u razgovoru za francuski dnevni list Le Journal du Dimanche poručio je kako raketni štit, postavljen u Rumunjskoj i Poljskoj, nije usmjeren protiv Rusije, već da kao metu ima druge prijetnje na jugu Europe, dodajući kako Sjevernoatlantski savez nipošto ne želi novi Hladni rat

Stoltenberg je u razgovoru za list naglasio kako Moskva zna da spomenuti raketni štit nije u mogućnosti suprotstaviti se ruskim nuklearnim potencijalima.


'Naša oprema je raspoređena na jugu Rumunjske te u Poljskoj, tako da nije u mogućnosti presresti ruske rakete. Pored toga, naše rakete u tom sustavu nemaju nuklearne bojeve glave', naglasio je glavni tajnik NATO-a.

Upitan za vojnu vježbu Anakonda 2016, u kojoj sudjeluje 25.000 vojnika u Poljskoj, Stoltenberg je objasnio kako je tu, još ranije najavljivanu vježbu organizirala Poljska te kako je Rusiji upućen poziv da poprati manevre. Istovremeno, dodao je Stoltenberg, Rusija je održala vježbu u kojoj je sudjelovalo 80.000 vojnika, naglasivši kako su te vježbe provedene bez ikakve transparentnosti.
 
Prvi čovjek NATO-a dodao je kako je Rusija utrostručila vojni budžet te da je koristila vojnu silu protiv susjeda, posebice u Ukrajini, u kojoj je 'anketirala Krim', dok, prema njegovom mišljenju, Sjevernoatlantski savez ima zadatak štititi svoje saveznike, stoga će rasporediti četiri bojne u baltičkim zemljama i Poljskoj.
 
Stoltenberg je također optužio Rusiju za intenzivna testiranja nuklearnog oružja i korištenje retorike zastrašivanja, uz primjenu zabrane pristupa na prostoru Kalinjingradske oblasti.
 
Pored toga, Stoltenberg je naglasio da NATO ne smatra Rusiju prijetnjom, dodajući kako se o inicijativi francuskog predsjednika Franocisa Hollandea o održavanju Vijeća NATO-Rusija prije samog samita NATO-a u Varšavi zakazanom za srpanj još uvijek vode razgovori s članicama saveza.

Pritom je podsjetio kako je na prošlom Vijeću u travnju bilo riječi o brojnim važnim pitanjima te kako je taj sastanak bio potreban jer su djelovanja ruskih snaga na Baltičkom i Crnom moru dolazila u opasne kontakte sa snagama NATO-a.

'Zabilježeno je mnogo incidenata koji nas tjeraju na akciju, ali ponavljam da Rusiju ne smatramo prijetnjom i da NATO ne želi novi Hladni rat s tom zemljom', istaknuo je Stoltenberg.
 
Na pitanje zapostavlja li NATO probleme na Bliskom istoku, Stoltenberg je odgovorio da je NATO spreman odgovoriti na svaki zahtjev za intervenciju u Libiji, ali jedino ako dolazi od međunarodno priznatih vlasti i to u sklopu akcije Ujedinjenih naroda.