'što je moguće prije'

Stoltenberg: NATO ne isključuje odvojeno primanje Švedske i Finske

14.02.2023 u 12:13

Bionic
Reading

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je u utorak da radi na tome da Turska i Mađarska ratificiraju protokole o pristupanju Švedske i Finske NATO-u "što je moguće prije", ne isključujući mogućnost da te dvije države uđu u Savez odvojeno

"Glavno pitanje nije hoće li pristupanje Finske i Švedske biti ratificirano zajedno, nego da to bude što prije", rekao je na sastanku ministara obrane NATO-a u Bruxellesu.

"Uvjeren sam da će pristupanje obiju zemalja biti ratificirano i naporno radim na tome da to bude što je moguće prije", rekao je.

Čelnici 30 zemalja članica NATO-a odlučili su pozvati Švedsku i Finsku u članstvo na samitu u Madridu u srpnju 2022. godine. Protokole o pristupanju dviju zemalja ratificiralo je 28 zemalja, podsjetio je. Samo Turska i Mađarska još nisu.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je početkom veljače prvi put da bi turski parlament mogao ratificirati pristupanje Finske NATO-u bez Švedske.

Odluka švedskih vlasti da dopuste prosvjed ispred turskog veleposlanstva u Stockholmu na kojem je zapaljen Kuran izazvao je bijes Ankare.

Većina Finaca podržava da njihova zemlja uđe u NATO ne čekajući Švedsku. No čelnici dviju zemalja žele da zajedno uđu u NATO.

Organizacija predsjedničkih i parlamentarnih izbora u Turskoj u svibnju mogla bi odgoditi ratifikaciju jer parlament prestaje s radom u ožujku. No izbori bi mogli biti odgođeni zbog potresa na jugu zemlje.

Švedska i Finska već su jako integrirane u NATO. Sudjeluju na svim sastancima uključujući vojni odbor i dobile su sigurnosna jamstva SAD-a, Njemačke, Francuske, Ujedinjenog Kraljevstva, Italije, Poljske i Nizozemske do ulaska u Savez.