gradski zastupnik

Stojak (HNS): Zagreb pokušava opravdati drastično poskupljenje odvoza otpada

13.11.2019 u 14:30

Bionic
Reading

Predsjednik zagrebačkog HNS-a i gradski zastupnik Tomislav Stojak ustvrdio je u srijedu da Gradska uprava pokušava opravdati planirano drastično poskupljenje odvoza otpada bez logičnih objašnjenja

Nakon što je zadnjih dana slušao objašnjenja gradske pročelnice za gospodarstvo Mirke Jozić, kojima pokušava opravdati planirano drastično poskupljenje odvoza smeća, a da građani ništa konkretno nisu čuli, Stojak je u priopćenju uputio pitanja pročelnici.

U vezi fiksnog dijela cijene, pita zašto svima ista cijena od 68,57 kuna, odnosno kako jedan samac ili umirovljenici u manjem stanju mogu proizvesti istu količinu otpada kao i višečlana obitelj u većem stanu ili kući?

'Uostalom, bilo bi lijepo čuti logično objašnjenje kako su uspjeli doći do cijene od 68,57 kuna', kaže HNS-ov gradski zastupnik.

Što se tiče varijabilnog dijela cijene, napominje kako se ona naplaćuje prema veličini spremnika, a ne prema količini smeća. 'Kada se upozoravalo da su spremnici za većinu građana preveliki, niste željeli slušati', podsjeća Stojak.

Ističe kako je cijena po litri sada odjedanput 11 lipa, a neki dan Jozić je rekla da je cijena otprilike 9 lipa po litri. 'Pa kako to sada, ako tako nastavite do veljače i planiranog poskupljena bit će i 100 kuna', kaže Stojak.

Osim toga, vrećice za odvojeno prikupljanje raznih vrsta otpada sada odjedanput mogu biti i manje, jer su ove postojeće od 30 litara prevelike. 'Pa koliko ste novaca potrošili da bi ih uveli, a sada priznajete da je promašaj? Jako skupi promašaj', navodi HNS-ovac.

U vezi odvajanja otpada, Stojak podsjeća kako je rečeno da će se građani stimulirati na odvojeno prikupljanje otpada, a po predloženoj odluci zauzvrat će dobiti drastično veće račune.

'Građani će za Vas odraditi više od pola posla, Vi ćete pokupiti tako odvojeni otpad, prodati ga i zaraditi na njemu, a mi svi dobit ćemo drastično veće račune. Gdje je tu logika i čija logika?', pita HNS-ov gradski zastupnik.

Pročelnicu Jozić pita i za pojašnjenje zašto se javno govori da će se kažnjavati građani samo ako se utvrdi počinitelj, a u predloženoj odluci briše se takva odredba.