ANALIZA STRATFORA

Što to ruska vojska točno radi u Siriji?

10.09.2015 u 17:37

Bionic
Reading

Kroz svjetske se medije već desetak dana provlači informacija o navodnom angažmanu ruske vojske u Siriji na strani predsjednika Bašara al Asada. Ugledna novinska agencija Reuters sinoć je objavila, pozivajući se na anonimne ali pouzdane izbore, da je ruska vojska definitivno angažirana na terenu u Siriji, koju već gotovo tri godine razdire rat

Iako izvori govore o angažmanu manjeg broja pripadnika ruske vojske u Siriji, pri čemu američki dužnosnici tvrde da je Rusija poslala dva desantna broda za iskrcavanje tenkova te dodatne zrakoplove sirijskoj vladi te  manji kontingent mornaričke pješadije, službena Moskva zasad je potvrdila tek to da su u Siriju poslani 'stručnjaci'.

Asadova vlada poriče da su ruski vojnici uključeni u borbe, no neimenovani sirijski dužnosnik priznao je Reutersu da je broj vojnih stručnjaka porastao prošle godine.

Danas prijepodne obavještajni web Stratfor objavio je zanimljivu analizu aktivnosti ruske vojske u Siriji. U njoj se navodi kako bi angažman ruske vojske u Siriji mogao biti pokušaj održavanja Bašara al Asada na vlasti ili pak način održavanja pritiska za vrijeme osjetljivih pregovora. U svakom slučaju, ističe Stratfor, Rusima će biti sve teže sakriti svoje aktivnosti u Siriji, a naročito ako nastave slati vojsku na teren.

Satelitske snimke zračne luke pored sirijskog lučkog grada Latakije s informacijama o brojim ruskim transportnim vojnim letovima u to područje potvrđuju pojačanu aktivnost koja upućuje da Rusi upravo ondje grade svoju bazu, navodi Stratfor.

Snimke od 4. rujna tako pokazuju nedavno izgrađeni novi toranj kontrole leta u blizini velikih površina prekrivenih svježim asfaltom, u blizini kojih su podignute građevine kontejnerskog tipa za koje se pretpostavlja da služe kao mobilne jedinice za smještaj osoblja.

Oko cijelog aerodroma vide se novi tragovi građevinskih radova: popravlja se uzletno-sletna pista, a podižu se i nove građevine. Sudeći prema pojačanjima uzletno-sletne piste, aerodrom kod Latakije odnedavno može primati i teže transportne zrakoplove.

Takvi radovi, navodi Statfor, upućuju na činjenicu da Rusija planira uspostaviti zračni most prema Siriji, pod uvjetom da to već nije učinila. Naime, ako želi učvrstiti svoju prisutnost u Siriji, Rusiji je potrebna dobra logistička veza prema toj zemlji te vojne snage koju će je braniti što podrazumijeva dobro opremljenu zrakoplovnu bazu. Razmještaj borbenih aviona i helikoptera u Siriji jasan je znak da ruska umiješanost u Siriju eskalira, piše Stratfor.

No iako je u proteklih 10 dana zabilježen niz ruskih manevara koji upućuju na slanje vojnih postrojbi u Siriju, još nije zabilježena njihova umiješanost u borbe, kako s 'običnim' pobunjenicima tako ni s militantima Islamske države. Stratfor predviđa da se zasad ruska aktivnost svodi na konzultantske usluge Asadovoj vojsci na terenu.

No isto tako ne isključuje se mogućnost da će se Rusi aktivno uključiti u borbu čim nagomilaju dovoljno snaga u Siriji. Stratfor navodi, unatoč gomilanju snaga, najvjerojatnije je da će Rusi pokušati maksimalno ograničiti direktno uplitanje u rat u Siriji.

Za kraj analize Stratfor ističe da pobunjenici protiv Asadova režima nesumnjivo sa strahom gledaju na sve veću prisutnost ruskih vojnih snaga u Siriji.

Pomaganjem Asadovim snagama Moskva se nada, navodi Stratfor, boljoj poziciji u nadolazećim pregovorima koji bi mogli donijeti političko rješenje sirijske krize. Uspostavljanjem pak dobro opremljene zrakoplovne baze kod Latakije Rusija si otvara mogućnost brze vojne intervencije u slučaju potrebe.