DRUGI KRUG

Što televizije pripremaju za izbornu noć?

11.01.2015 u 18:00

Bionic
Reading

Već u nedjelju u kasne večernje sate trebali bismo znati ime starog-novog predsjednika ili nove predsjednice, osobe koja će sljedećih pet godina sjediti na Pantovčaku. Za poprilično neizvjesnu noć što se tiče izbornih rezultata, spremne su i televizije, koje će gledatelje kroz najnovije informacije vezane uz predsjedničke izbore voditi uz pomoć svojih najjačih snaga

Gotovo sve tri nacionalne televizije ponovit će shemu izborne noći koju su predstavile i u prvom krugu izbora prije dva tjedna; sve tri televizije s programom će startati oko 18:30, pola sata prije zatvaranja birališta.

Gledatelje će tada u izborni program uključiti i HTV, koji nakon zatvaranja birališta, iza 19 sati, namjerava objaviti prve izlazne ankete, a nakon Dnevnika uslijedit će i analiza utrke za Pantovčak.

Voditelji u studiju bit će Mislav Togonal i Domagoj Novokmet, koji će izborne rezultate analizirati uz pomoć političkih analitičara Vjerana Zuppe, Ivana Rimca, Vlatka Cvrtile i Ive Banca te ekonomske analitičarke Vedrane Pribičević.

Što se pak tiče javljanja reportera s terena, u stožeru Ive Josipovića bit će Tatjana Munižaba, a Katarina Periša Čakarun u stožeru Kolinde Grabar Kitarović. Rezultate u Državnom izbornom povjerenstvu pratit će Eugen Husak, a najnovije podatke o obrađenim glasovima u studiju uz grafičku analizu predstavljat će Damir Smrtić

Što se tiče Hrvatskog radija, s izbornom emisijom započet će u 19:30 i izborne rezultate analizirati čak do ponoći. Voditelji u studiju Hrvatskog radija bit će Ivica Ružičić i Milena Jukić Ugrin, koji će rezultate komentirati s gostima - Bertom Šalajem s Fakulteta političkih znanosti i Žarkom Puhovskim s Filozofskog fakulteta. Predviđene su izlazne ankete te uključenja iz DIP-a i obaju stožera. Iz stožera Ive Josipovića javit će se Jasmina Popović i Milorad Šikanić, iz stožera Kolinde Grabar Kitarović Sandra Erak i Mirjana Grahovac, dok će rezultate u DIP-u pratiti Sanja Rabuzin Pavić te Snježana Kralj

NOVA TV RAČUNA NA BAGU

Uz poštivanje izborne šutnje i izbornih pravila, Nova TV s informativnim praćenjem izbornog dana namjerava započeti već u ranim popodnevnim satima. Naime, već u 13.15 sati gledatelje očekuju izvanredne vijesti, dok će u 17 sati moći pogledati redovne vijesti. Posebna emisija posvećena izborima 'Predsjednički izbori' započet će u 18:25, a već iz 19 sati bit će objavljene i prve izlazne ankete.

Kao i u prvom krugu, voditelj izbornog specijala u virtualnom studiju bit će Mislav Bago, kojemu će pri analizi pomoći Tihomir Cipek s Fakulteta političkih znanosti. Uz dvojac u studiju, Nova TV planira uključenja u stožere kandidata i DIP.  U stožeru Ive Josipovića sugovornike će dočekati Sabina Tandara Knezović i Tatjana Krajač, dok će kod HDZ-ove kandidatkinje Kolinde Grabar Kitarović rezultate sa sugovornicima komentirati Andrija Jarak i Barbara Štrbac. U Državnom izbornom povjerenstvu ovoga puta bit će Josip Fiolić.

RTL-OVA NOĆ ODLUKE

Informativne emisije tijekom dana 'podebljat' će i RTL, čija se specijalna izborna emisija 'Noć odluke' nastavlja odmah nakon njihove središnje emisije RTL Danas. Kao i druge dvije nacionalne televizije, i RTL će nakon zatvaranja birališta u 19 sati objaviti prve izlazne ankete, a emisija, koju će voditi Igor Bobić, nastavit će se javljanjima iz stožera predsjedničkih kandidata te iz DIP-a. U stožeru Ive Josipovića bit će Hrvoje Krešić, dok će se iz stožera Kolinde Grabar Kitarović javljati Nataša Božić.

U studiju će, uz Igora Bobića, izborne rezultate analizirati kolumnist Večernjeg lista Nino Raspudić, komentatorica Novog lista Sanja Modrić te politički analitičar RTL-a Sven Marcelić.

ZA IZBORNU NOĆ SPREMNE I REGIONALNE TELEVIZIJE - N1 I AL JAZEERA BALKANS

Iako pokrivaju događaje u cijeloj regiji, posebni program posvećen predsjedničkim izborima u Hrvatskoj imat će i televizije N1 te Al Jazeera Balkans.

Gledatelje će kroz izbornu noć na televiziji N1 voditi Tihomir Ladišić. U posebnoj emisiji 'Predsjednički izbori', koja s emitiranjem započinje već u 18:30 sati, podatke o izlaznosti birača te napretku prebrojavanja glasova po svim županijama uživo će donositi Sandra Križanec.

Uz stalne goste komentatore, urednika N1 televizije Željka Matića, predavačicu VERN-a Milicu Vučković te analitičara i profesora Fakulteta političkih znanosti Dražena Lalića, izborne rezultate analizirat će i komentirati i drugi zanimljivi gosti koji bi se u studiju trebali smjenjivati svakih pola sata do sat vremena. Svoja prva razmišljanja i dojmove iznijet će tako Jadranka Kosor, Mirela Holy, Dejan Jović i Saša Cvetojević. Gledatelji će prvi čuti i komentare bivšeg predsjedničkog kandidata Ivana Vilibora Sinčića, koji će samo za N1 televiziju uživo komentirati i analizirati rezultate izbora.

Reporteri N1 televizije javljat će se iz stožera dvaju predsjedničkih kandidata te iz Državnog izbornog povjerenstva - u stožeru Ive Josipovića bit će Nikolina Zavišić, u stožeru Kolinde Grabar Kitarović Katarina Brečić, dok će se s prvim rezultatima iz DIP-a javiti Ivana Franić

Izborni dan u Hrvatskoj pomno će pratiti i Al Jazeera Balkans, koja će s 'rolling' vijestima započeti već u 16 sati, što će potrajati sve do ponoći. U Sarajevu će u studiju biti Anne Marie Čurćić i Irena Kuldija, dok će vjerojatnije najnovije informacije u zagrebačkom studiju imati Mirjana Hrga, kojoj će se u analizi izbornih rezultata pridružiti politički analitičar Boško Picula te Gordan Črpić, pročelnik Odjela za sociologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

I Al Jazeera sprema javljanja iz stožera - kod Ive Josipovića bit će Ivan Čorkalo, dok će u stožeru Kolinde Grabar Kitarović biti Jasmina Kos. Al Jazeera uživo će prenositi i press konferenciju Državnog izbornog povjerenstva, koja se očekuje oko 22 sata, a tijekom večeri s ostalim informacijama vezanim uz izbore te s prvim rezultatima s neutralnih pozicija u gradu, javljat će se Martina Kiseljak.

S obzirom na regionalni karakter televizije, naglasak na regionalnu politiku novog predsjednika ili predsjednice bit će prisutan i u analizama nakon objave rezultata iz DIP-a. Tako se nakon 22 sata očekuje da se u program uključe BiH diplomat Hasan Muratović te Aleksandar Bošković s beogradskog Instituta za društvena istraživanja, koji bi trebali odgovoriti očekuju li nakon izbora novog predsjednika ili predsjednice, promjene u regionalnoj politici.