MISTERIJ JEDNOG HOTELA

Što skriva najviša prazna zgrada na svijetu?

27.04.2013 u 08:38

  • +7

Bizarni hotel u Pjongjangu

Izvor: tportal.hr / Autor: The Monsoon Diaries

Bionic
Reading

Znate li koja je po Guinnessovoj knjizi rekorda najviša prazna zgrada na svijetu? Odgovor se krije u ovih dana aktualnoj Sjevernoj Koreji, koja kao da se nalazi u procijepu između izlaska iz potpune izolacije i ulaska u totalni rat u kojem ni nuklearno oružje nije isključeno

Jedan od simbola tog procijepa 330 je metara visoki hotel Ryugyong u glavnome gradu Pjongjangu. Počeo se graditi još 1987., ima 105 katova i čini se da još nije dovršen. Problematični ponos sjevernokorejskog moderniteta navodno košta oko dvije milijarde dolara, što je oko desetine procijenjenog BDP-a te zemlje. To je najviša zgrada u državi, ali strši poput aveti već više od 20 godina.

'Kobni hotel', kako ga zovu u zapadnim medijima, još lani se u Seulu najavljivao i kao 'Tiskara novca' jer se očekivalo da će u strogo kontroliranoj i hermetičnoj Sjevernoj Koreji u njega biti smještan golemi dio novopridošlih turista. No nakon što su se posljednjih mjeseci odnosi kapitalističke južne i komunističko-carističke sjeverne strane poluotoka po tko zna koji put zaoštrili do ivice rata, lanac hotela Kempinski odustao je od namjere da upravlja tim zdanjem i zasad se povukao iz pregovora.

Prema nekim svjedočanstvima koja navodi CNN, hotel nalik na svemirsku raketu izvana ostavlja fascinantan dojam, ali bi iznutra mogao biti u velikoj mjeri nedovršen.

Inače, postupnim pripuštanjem turista posljednjih godina - uz pojavu mini kamera - sjevernokorejske misterije počinje demistificirati internet. U drugom najvećem hotelu (i najvećoj zgradi), Yanggakdo, navodno u liftu ne postoji dugme za peti kat. Gosti hotela utvrdili su, međutim, da kat postoji i da se do njega može doći stepenicama, ali je zatvoren za goste. Suradnik Business Insidera uspio je ući u njega, no čini se da nije uspio fotkati ništa osim nekoliko propagandnih murala i plakata.