koktel protutijela

Što znamo o eksperimentalnoj terapiji koju prima Donald Trump

03.10.2020 u 14:24

Bionic
Reading

Američki predsjednik Donald Trump je primio jednu dozu eksperimentalne terapije koktela protutijelaameričke kompanije Regeneron.

Regeneronov koktel protutijela REGN-COV2 smanjio je razinu virusa i poboljšao simptome kod nehospitaliziranih pacijenata s Covidom-19, objavila je kompanija 29. rujna izvještaj preliminarnih istraživanja ove terapije. Ovo nije jedina tvrtka koja se bavi razvojem protutijela: nedavno je objavljeno kako na sličnoj terapiji radi i Eli Lilly, također američka farmaceutska kompanija.

Regeneronov koktel protutijela uključuje dva tipa monoklonalnih protutijela, pa se njihova terapija označava kao „koktel protutijela“ ili terapija poliklonalnim protutijelama. Smatra se kako je kombinacija protutijela efikasnija od samo jedne vrste protutijela.

Monoklonalna protutijela su klonirana iz krvi osoba koje se oporave od Covida-19 posebnim metodama. Radi se o proteinima koje stanice imunog odgovora proizvode kako bi neutralizirale uzročnika bolesti. Ovo nije isto što je (re)konvalescenta plazma – krvni serum osoba koje su preboljele Covid-19, piše VOA. Terapija protutijelima ne sadrži druge sastojke krvne plazme i manje je rizična. Službeni stav Nacionalnih instituta za zdravlje je da plazma osoba koje su preboljele Covid-19 nije efikasna i ne povećava preživljavanje. Proizvodnja monoklonalnih protutijela koja mogu neutralizirati SARS-CoV-2 je mnogo sigurniji način dobivanja protutijela, a čini se da je i terapija s Mabs efikasnija od terapije plazmom.

Pored Regeneronove terapije, predsjednik Trump prima još i cink, vitamin D, melatonin i aspirin, navedeno je na memorandumu njegovog liječnika.​ Bijela kuća će nastaviti praćenje stanja predsjednika Trumpa, koji će obnašati svoje dužnosti iz izolacije, bez prekidanja.​

  • +10
Donald Trump stiže u bolnicu Walter Reed Izvor: EPA / Autor: Sarah Silbiger / POOL