KOALICIJA RI2020

Što Obersnel planira s Rijekom napraviti do 2020. godine?

02.05.2013 u 15:29

Bionic
Reading

Izborni program Koalicije RI2020, koju čine SDP, HNS, HSU, IDS-DDI, SDSS, SDA i ARS, danas su u Rijeci predstavili Vojko Obersnel (SDP), kandidat za još jedan gradonačelnički mandat i kandidati za njegove zamjenike Marko Filipović (SDP) i Miroslav Matešić (HNS). Filipović je od 2009. gradski vijećnik SDP-a, a Matešić aktualni zamjenik gradonačelnika

Program pod nazivom RI2020 temelji se, kažu u koaliciji, na provedenim Razgovorima o Rijeci koje je Obersnel u protekla dva mjeseca vodio sa širom riječkom zajednicom, građanima, stručnjacima i predstavnicima Vlade o tri temeljne teme budućeg razvoja Rijeke.

'Svrha dijaloga bila je utvrditi program razvoja oko kojeg postoji konsenzus šire zajednice. Ovakvo kreiranje izbornog programa svojevrsni je presedan u Hrvatskoj jer cijeli postupak predstavlja posve novu vrijednost - raspravnu demokraciju koja uključuje svih u definiranje politike', rekao je Obersnel.

Program RI2020 počiva na tri osnovne cjeline i tri ključna cilja: globalno pozicionirati Rijeku razvojem riječkog prometnog pravca, na temeljima društva znanja i novih tehnologija razviti konkurentno gospodarstvo te osigurati dostojanstvo svih građana jačanjem socijalne uključenosti i razvojem projekata od zajedničkog interesa.

Aktualni gradonačelnik naglasio je da je Program RI2020 usklađen s dokumentom Europe 2020. 'To je važno jer korištenje sredstava iz fondova Europske unije nije nasumično traženje i nasumično dijeljenje. EU zahtijeva jasna obrazloženja i strategije te usklađenost s ciljevima koje je i sama donijela', izjavio je te pojasnio da se u strategiji razvoja EU za razdoblje od 2014. do 2020. godine navode tri ključna prioriteta: pametan, održiv i uključiv rast, a unutar toga područja u koja će sve zemlje članice EU ulagati značajna sredstva - konkurentnost, modernizacija sektora transporta, energetika, inovacije, digitalno društvo, socijalna uključenost i borba protiv siromaštva.

Miroslav Matešić je kazao da će svoju pripadnost europskim prometnim koridorima, riječki prometni pravac učvrstiti simultanim ulaganjima u lučki, željeznički, cestovni i zračni promet. 'Smatramo da je izuzetno bitna izgradnja Zagrebačkog terminala, ceste D-403, dvotračne pruge od Delnica do Šapjana, kao i modernizacija Zračne luke Rijeka. A razvoj logistike i logističkih zona, primjenom novih znanja i tehnologija, stvorit će dodanu vrijednosti roba i usluga u prometu', rekao je Matešić.


Ovime će se paralelno, naglašeno je na predstavljanju programa, otvoriti vrata realizaciji drugih projekata važnih za Rijeku poput uređenja marine u Porto Barošu, izgradnje Delte kao novog prostora za građane, uklanjanja željezničkog nasipa na Školjiću. Matešić je dodao da će svi projekti koji se tiču razvoja riječkog prometnog pravca, svojom realizacijom otvoriti niz novih radnih mjesta u Rijeci i to primarno u sektoru prometa, logistike i onih djelatnosti koje su povezane s lukom.

Marko Filipović
je rekao da su izgradnjom Kampusa te Znanstveno-tehnologijskog parka na Trsatu stvoreni uvjeti za razvoj znanja i novih tehnologija. 'Ono što je pred nama jest transfer tehnologija u lokalno gospodarstvo jer to omogućava stvaranje novih proizvoda, usluga te poslovnih i društvenih inovacija, što čini viziju nove ekonomske strukture u Rijeci', rekao je Filipović. Zbog toga je izuzetno važno, naglasio je, dovršiti izgradnju Kampusa te osnovati i drugi znanstveno-tehnološki park na Kantridi koji će, među ostalim, razvijati i inovacije za brodograđevnu industriju u Rijeci.

'Jednako tako želimo osnovati centar za komercijalizaciju inovacija koji će pomoći procesu povezivanja inovatora s tvrtkama i ulagačima u cilju što brže komercijalne valorizacije inovacija', istaknuo je Filipović.
Industrija koja se temelji na novim tehnologijama i inovacijama poticat će se bespovratnim subvencijama i programima kreditiranja, kao i putem informacijsko-komunikacijske infrastrukture, programa energetske učinkovitosti i sustava inkubatora.

Uz najavu izgradnje novih dječjih vrtića, nastavka stanogradnje za mlade obitelji, daljnja ulaganja u socijalni program i otvaranja klubova umirovljenika, Obersnel je obećao i provesti edukativnu kampanju u vrtićima, školama i prema građanima o primarnoj selekciji otpada te povećati broj eko-otoka i kontejnera za odvojeno prikupljanje otpada, izgraditi energanu za proizvodnju struje iz bio plina sa saniranog odlagališta Viševac, dovršiti izgradnju Marišćine sa sustavom za mehaničko-biološku obradu.

Najavio je i uređenja različitih trgova u centru, ali i obnovu Lansirne rampe Torpeda. 'Korištenje sredstava iz EU fondova bit će moguće za one programe koji podrazumijevaju uključivanje što većeg broja građana, i to ne samo u smislu korištenja gradske infrastrukture, već i u smislu njihovog aktivnog učešća u razvoju i prosperitetu lokalne zajednice. Zato kao bitne projekte još izdvajam i uvođenje odgojnog programa u osnovne škole koji će promicati nenasilje, toleranciju i solidarnost, i kojim će se među mladima razvijati ove temeljne ljudske vrijednosti. Jednako tako, osiguranjem daljnjeg provođenja Riječkog programa lokalnog partnerstva s ciljem poticanja vrijednosti volontiranja i zajedništva, osnaživat će se osjećaj pripadnosti zajednici, poručio je Obersnel.