maksim kamenjecki

Što nakon oslobađanja Hersona? Analitičar prognozira mogućnost ruske odmazde

12.11.2022 u 19:42

Bionic
Reading

Iz Kijeva se u poslijepodnevnim satima za Dnevnik HTV-a javio profesor Maksim Kamenjecki s Instituta za međunarodne odnose. Kijevljani se navikavaju na život bez električne energije koju dnevno gube i po deset sati. Naravno, osim života u Kijevu, komentirao je i očekivanja u vojnom smislu nakon oslobađanja Hersona

Oslobađanje tog grada stvarno je velika pobjeda, a dosta veliki dio južnih područja je isto oslobođen od ruske vojske, oni su se povukli i koliko znam, oni su u vrlo teško moralnom stanju sada u Rusiji, i društvo i njihova vojska zbog ovakvog napredovanja ukrajinske vojske, rekao je Maksim Kamenjecki, Institut za međunarodne odnose, Kijev.

'Ja mislim da s vojne točke gledišta prethodni dio ofenzive, dakle između harkivske i luganske oblasti, to je bio s vojne strane veći napredak. Rusi nisu mogli održati obranu na tom području pa su se povukli iz tih regija', kazao je Kamenjecki.

  • +4
Herson Izvor: Profimedia / Autor: Genya SAVILOV / AFP / Profimedia

Ima li sada neke bojazni u Hersonu od neke ruske odmazde ili je to njihov definitivan poraz u tom gradu?

'Sada stvarno postoji mogućnost da će gađati isto kao što gađaju recimo Mikolajiv ili Harkiv ili druge gradove samo da pokušaju demoralizirati stanovništvo i ukrajinsku stranu', poručio je Kamenjecki.

Neki analitičari u svojim analizama spominju čak što se tiče općenito rata u Ukrajini stanku zbog nadolazeće zime. Slažete li se vi s tim ocjenama ili mislite da neće biti takve stanke?

'Moderna vojska može voditi borbe u bilo koje doba godine. Naravno da postoje problemi, po kiši se zemlja pretvara u blato, teško je ići tehnikom ili biti u rovovima ili puzati tamo po terenu. Naravno da je to teško, ali većina operacija je moguća', ističe sugovornik.

Kakav je danas zapravo bio dan u Kijevu što se tiče struje i interneta?

'Danas je u Kijevu kao i još nekoliko regija Ukrajine objavljena izvanredna redukcija, ili je struje premalo ili je prevelika potrošnja. Uglavnom, u Kijevu to komplicira život ljudima, ali već smo navikli, imamo recimo mali plinski štednjak za kampiranje da pripremimo hranu ako nema struje preko dana', rekao je Kamenjecki.