VELIKO ISTRAŽIVANJE

Što ljudi u Hrvatskoj zaista misle o Tuđmanu, kada je bio najbolji, a kada najgori i tko danas najbolje predstavlja njegovu politiku

22.11.2019 u 20:08

Bionic
Reading

U velikom istraživanju Dnevnika Nove TV, uoči 20. obljetnice smrti Franje Tuđmana, građani su otkrili što zaista misle o prvom predsjedniku, koje njegove poteze smatraju najboljima, a koje najgorima te tko danas najbolje predstavlja ''tuđmanizam''

Nakon 20 godina, o prvom predsjedniku većina građana misli pozitivno, točnije njih 52 posto. Istodobno, njih 29 posto je podijeljeno, odnosno misle o njemu pozitivno i negativno, dok negativno mišljenje o Tuđmanu ima 13 posto građana. Njih šest posto - ne zna, donosi u svome istraživanju Dnevnik Nove TV.

Naravno, među biračima HDZ-a Franjo Tuđman je pozitivna osoba. Tako misli 41 posto ispitanika, dok birači ljevice, predvođeni centrom, o prvom predsjedniku imaju podijeljeno mišljenje. Njih 49 posto ima i pozitivan i negativan dojam.

Najboljom ocjenjuju njegovu ulogu u Domovinskom ratu, što pozitivnim smatra 79 posto ispitanika, a njih 13 posto misli da je njegova uloga tada bila negativna. Po pitanju ljudskih prava 63 posto građana misle da je Tuđmanova uloga pozitivna, a njih 28 posto misli suprotno.

Po pitanju međunarodne pozicije Hrvatske, 61 posto građana ocjenjuje ulogu Franje Tuđmana pozitivnom, a njih 29 posto misli da je negativna. Ako se građane pita o gospodarskoj situaciji, u Hrvatskoj za 41 posto ispitanika uloga je prvog predsjednika pozitivna, a za njih 50 posto negativna i na kraju kao i u prijašnjim istraživanjima, Franjo Tuđman najgore prolazi ako se građane pita o privatizaciji. Tako njih 23 posto ima pozitivan dojam o njemu, a njih 66 posto negativan.

Većina građana misli da sadašnje vodstvo ne provodi politiku Franje Tuđmana, piše dnevnik.hr. Misli to 49 posto ispitanika, a njih 39 posto misli suprotno. Ne zna njih 12 posto.

Kada se gleda među biračima HDZ-a, podijeljena su razmišljanja. Tako njih 45 posto misli da se ne provodi politika prvog predsjednika stranke, a njih 43 posto misli suprotno. Ne zna njih 12 posto.

Kada se građane pita tko najbolje zastupa ili predstavlja Tuđmanovu politiku, njih 26 posto misli da je to Jadranka Kosor, a isti broj misli da je to Andrej Plenković. Isto tako Tomislava Karamarka ''tuđmanovcem'' smatra 17 posto ispitanika, a Ivu Sanadera samo 10 posto građana smatra ''tuđmanovcem''.

Među HDZ-ovim biračima 46 posto građana misli da politiku Franje Tuđmana provodi Andrej Plenković, a slijedi ga Tomislav Karamarko sa 16 posto. Tu je Jadranka Kosor s 11 posto, a na začelju je Ivo Sanader s 8 posto.

Istraživanje je provedeno na uzorku od 600 građana Republike Hrvatske. Istraživanje je provedeno između 15. i 18. studenog 2019. godine. Pogreška mjerenja je +/-4%.