PREDSTAVLJANJE PROGRAMA

Što koalicija HDSSB-HKS nudi za poljoprivredu?

31.08.2016 u 13:00

Bionic
Reading

Koalicija HDSSB-a i Hrvatske konzerativne stranke (HKS) predstavila je u srijedu poljoprivredni program, a na predstavljanju je predsjednik HDSSB-a Dragan Vulin rekao kako su ciljevi toga programa oživljavanje i zaštita poljoprivredne proizvodnje, htina legalizacija poljoprivrednih objekata za jednu kunu, snižavanje zakupa državnog poljoprivredno zemljišta za OPG-ove kojima, ustvrdio je, treba dati prednost u odnosu na krupni kapital i velike proizvođače

Vulin je istaknuo da je poljoprivreda strateška odrednica razvoja Slavonije i ocijenio kako se, upravo zbog neiskorištenih poljoprivrednih potencijala, Slavonija dobrim dijelom danas nalazi u teškoj situaciji. Dodao je kako se koalicija zauzima za snižavanje stope PDV-a na prehrambene proizvode koji se proizvode u Hrvatskoj i na repromaterijal na pet posto, kako bi se domaća proizvodnja učinila konkuretnom te pozvao birače u Slavoniji da na ovim izborima ne dopuste da se poljoprivredna politika ponovo vodi iz Zagreba ili Metkovića.

Predsjednik HDSSB-a uvjeren je da će njihova koalicija u IV. i V. izbornoj jedinici osvojiti pet do šest saborskih mandata.

Kandidat s liste osječko-baranjski dožupan Željko Kraljičak ocijenio je kako smo, zbog pogrešno poljoprivredne politike koji su vodili HDZ, SDP i HSS, a nastavio Most, došli u situaciju da i najbolji proizođači propadaju, jer nismo zaštitili tržište i potaknuli konkuretnost. Istaknuo je kako se zauzimau za izjedančavanje cijene zakupa zemljišta za OPG-ove i trgovačka društva, izgradnju infrastrukture za skladištenje, preradu i distribuciju poljoprivrednih proizvoda te uređivanje tržišta, pa i po cijenu zabrane uvoza u Hrvatsku onih prehrambenih proizvoda, koji se prodaju ispod realne cijene koštanja u proizvodnji, ili nisu zdravstveno ispravni.

Predsjednica HKS-a Ruža Tomašić upozorila je kako se Hrvatske šume, kao tvrtka od nacionalnog interesa, 'maćehinski odnosi prema Slavoniji, čije resurse koristi, ali 'čista' dobit ostaje u Zagrebu'. Zauzela se za potpuno novu politiku prema drvnoj industriji i ustvrdila da država mora poticati proizvodnju finalnih proizvoda drvne industrije.

Prvi na koalicijskoj listi Branimir Glavaš pozvao je birače da daju potporu ovoj koaliciji, ustvrdivši kako 'nema političke opcije koja može bolje zastupati interese Slavonije i Baranje', te da 'bez regionalne političke opcije neće biti moguće riješavati probleme u Slavoniji'.