TVRTKA PRIVEDENOG TADIĆA

Što je sve gradio Osijek-Koteks?

06.10.2010 u 09:41

Bionic
Reading

Većinski udio u tvrtki drži austrijski Alpine Bau Gmbh, a petinu Drago Tadić, u petak priveden nakon što ga je sudac Branko Hrvatin optužio da zna detalja o slučaju Glavaš koje ne bi smio znati. Tvrtka je poslovno surađivala s Europlinom, privedenog Srećka Jurišića, a s Ingrom, u čijem je nadzornom odboru Stjepan Mesić, osnivao se građevinski konzorcij za inozemstvo

Ministarstva i državna poduzeća od Osijek-Koteksa, građevinske tvrtke u djelomičnom vlasništvu u petak privedenog Drage Tadića, tijekom tri godine naručile su izvedbu gotovo 70 građevinskih projekata niskogradnje. To su samo projekti navedeni na web sjedištu tvrtke, od 2006. do 2009. godine.

Država je uglavnom tražila gradnju cesta. Osijek-Koteksu najplodnija je bila 2008. kada su gradili i održavali 29 cesta. Najviše su pobjeđivali na natječajima Hrvatskih cesta, 19 projekata, Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka, opet 19 projekata, te Hrvatskih autocesta za koje su radili 14 projekata.

Prihod 2008. bio milijardu i pol kuna

Autocesta Beli Manastir - Osijek – Svilaj, autocesta Zagreb - Split – Dubrovnik, granični prijelaz Bajakovo, zapadna obilaznica Osijeka, neki su od poznatijih projekata koje je gradio Osijek-Koteks, sa 1.200 radnika. U recesijskoj 2009. ostvarili su 1,1 milijardu kuna prihoda, a dobiti 13,9 milijuna kuna. Prethodne godine prihod je bio još veći, 1,51 milijardu kuna, a pospremili su 51,6 milijuna kuna dobiti.

Većinski udio u tvrtki prije šest godina kupila je austrijska Alpine Bau Gmbh. Austrijanac Dietmar Aluta-Oltyan postao je predsjednik nadzornog odbora, zamjenik Mate Bilić, a član Španjolac Alejandro Tuya Garcia. Predsjednik uprave Hercegovac Drago Tadić na tom je mjestu od kraja listopada 2004, nakon što je bivši čelnik tvrtke Ivan Raguž tijekom jesenske noći te godine skočio s balkona na pločnik osječke Kapucinske ulice. Raguža su vlasnici zato proglasili 'privremeno zdravstveno nesposobnim', uvjereni u Tadićevu sposobnost. Drugi član uprave je Zoran Škorić

Suradnja s Europlinom Srećka Jurišića

Zagrebački ured nalazi se na adresi Zavrtnica 17, gdje je sjedište Alpine Bau čija je predsjednica Hedviga Novak. Zajedno s Tadićem i Škorićem Hedviga Novak članica je uprave drugog, istoimenog poduzeća, Osijek-Koteks d.o.o. Tvrtka Alpine Bau javnosti je poznata kao pobjednik natječaja 2007. za završetak građevinske rupe bez dna maksimirskog stadiona u Zagrebu. Alpine Bau na nekim poslovima zaposlila je svoj Osijek Koteks, primjerice na izvođenju radova na gradnji Autoceste Zagreb - Sisak, na dionici Velika Gorica – Lekenik.

Austrijska tvrtka neke radove naručivala je i od Europlina, poduzeća splitskog poslovnjaka Srećka Jurišića, koji je u petak također priveden. Mediji navode da su upravo njemu, saborski zastupnik Ivan Drmić i urednica Glasa Slavonije Sanja Marketić, također privedeni dvojac, uručili 70 tisuća eura u propalom pokušaju podmićivanja sudaca Vrhovnog suda.

Jurišićev Europlin i Tadićev Osijek-Koteks tako su poslovno povezani. K tome obje tvrtke sudjelovale su u okupljanju desetak građevinskih poduzeća iz Hrvatske za nastup na inozemnim tržištima, poglavito u Rusiji i Africi. O tome su idejni tvorci iz zagrebačke Ingre govorili sredinom 2008. Dvije godine kasnije, kao član nadzornog odbora Ingre postao je Stjepan Mesić, a ranije je iz te tvrtke najavljivano da će upravo on omogućiti prodor na inozemna tržišta.



Jedan sukob s politikom zbog 'duševnih boli'

U javnosti nije zabilježen nijedan sukob Drage Tadića s političarima, a s obzirom na broj sklopljenih poslova s državom, očito je do sada s politikom njegovao svrsishodne odnose. Ipak samo jednom, sredinom 2008. zamjerio mu se Zdravko Peko, predsjednik stranke Zeleni Hrvatske nanijevši mu duševne boli. Peko je drsko primijetio i novinarima to priopćio, da je ruševni objekt Bijele lađe u središtu Osijeka 'smeće', a Osijek-Koteks koji zgradu ne sanira 'bezobrazna tvrtka'.

Tvrtka je Peku tužila sudu, a Tadić je tada suca uvjeravao da se zajedno sa suradnicima osjetio povrijeđenim nepristojnom izjavom s obzirom na to da se njegova tvrtka jako trudi oko Bijele lađe, da je ponudila niz rješenja Gradu Osijeku, da je raspisan arhitektonski natječaj i slično. Ništa nije pomoglo, Pekin odvjetnik poslužio se Anićevim Rječnikom hrvatskog jezika u kojem piše da je bezobrazan onaj tko u svojim postupcima ne mari za interes drugoga. Nakon oslobađajuće presude Osijek-Koteks je ubrzo srušio objekt bivšeg uglednog restorana na obali Drave, parcelu ogradio, a lokacija zapuštena stoji sada već gotovo dvije godine.

Tako je završio jedini sukob velike osječke građevinske tvrtke s politikom. Sve do privođenja u petak – kada je Tadić dospio u policiju nakon što ga je sudac Vrhovnog suda Branko Hrvatin optužio da zna detalje iz postupka protiv Branimira Glavaša koje ne bi smio znati, a policija osumnjičila da je dio 'grupe od 12 do 15 ljudi koja je namjeravala utjecati na članove Vrhovnog suda'.