MARKO ŠPOLJAR U TNT-U

Što je dogovorio HDZ-ov dvojac? Ovo će biti prva kriza Vlade

16.10.2016 u 12:59

Bionic
Reading

U gostima kod Nataše Božić, urednice i voditeljice emisije Točka na tjedan (TNT) na televiziji N1, aktualnosti iz političkog života Hrvatske jutros su komentirali novinari Marko Špoljar s tportala i Marina Karlović Sabolić iz Slobodne Dalmacije. Upitan koliko će predsjednik Sabora Božo Petrov biti uspješan na toj funkciji, Marko Špoljar ocijenio je da će to biti otprilike onoliko koliko mu dopusti njegov partner, predsjednik HDZ-a i mandatar nove Vlade Andrej Plenković

'Bez obzira na to što je Petrov uspio postati predsjednik Sabora, Plenković je taj koji kontrolira većinu u Saboru i jedini koji ima legitimitet upravljati državom', ustvrdio je Špoljar za N1

Marina Karlović Sabolić smatra da je Petrov pokazao da pozicija predsjednika Sabora nije nešto s čim se čovjek rodi. 'Mislim da je prvog dana dobro plivao i da ga uopće ne treba podcjenjivati', rekla je Karlović Sabolić.

'Imenuje li Ninu Obuljen ministricom, Plenković će pokazati pred cijelom ulicom da neće kapitulirati'

Može li desno krilo HDZ-a nametnuti Plenkoviću neke ljude za novu Vladu? Karlović Sabolić misli da to nije moguće jer je 'pobjednik u HDZ-u uvijek mogao sve'. Ona smatra da je Plenković sada u poziciji u kojoj je bivši premijer Ivo Sanader bio 2003. godine i da je on taj koji diktira. Ako Plenković imenuje Ninu Obuljen ministricom kulture, time će 'pokazati pred cijelom ulicom da neće kapitulirati'.

Komentirajući poziciju Milijana Brkića, zamjenika predsjednika HDZ-a koji je postao potpredsjednik Sabora, Špoljar ocjenjuje da je to bio nužan kompromis.

'Postavlja se pitanje što su dogovorili Brkić i Plenković. Drži li mu Brkić leđa na tom desnom krilu? Očito će se koplja lomiti upravo na Ministarstvu kulture. Desnom krilu kultura uopće nije važna, a mnogi za HAVC nisu ni čuli do prije nekoliko dana. Mislim da će Ministarstvo kulture biti prva kriza Vlade koja još nije ni postala Vlada', procijenio je Špoljar.

'Most HDZ-u ne vjeruje ni kad darove nosi'

Na pitanje koliko je pozicija šefa Sabora doista ono što Most misli da jest - poluga za ostvarivanje interesa - novinarka Slobodne Dalmacije odgovorila je kako smatra da je Most shvatio koliko je promašio prije nešto manje od godinu dana, kada nije forsirao predsjednika Roberta Podolnjaka, a 'proces majstor' tada je postao HDZ-ov Željko Reiner.

'Parlamentarna matematika pokazuje da oni doista imaju taj kontrolni paket. Činjenica je da Most HDZ-u ne vjeruje, nakon Karamarka, ni kad darove nosi', ocijenila je Karlović Sabolić.

Špoljar podsjeća da je u nedavnoj prošlosti, kada je Petrov razgovarao s bivšim šefom HDZ-a Tomislavom Karamarkom ili SDP-a Zoranom Milanovićem, to bilo na razini incidenta. 'Ovdje je na početku bilo povjerenja, ali se ono topi kako se žele ostvariti interesi. Plenković je fenomenalno napravio, kad su mediji već počeli pisati da će Most dobiti manje, davši im sve što su tražili. Možda trpi u stranci, ali dobio je povjerenje Petrova, koji je po prirodi skeptik i ne vjeruje nikome. Bez obzira na to što je vjernik', rekao je Špoljar.


Komentirajući prvi obračun u novom sazivu Saboru, onaj zastupnika Ivana Pernara iz Živog zida i predsjednika Petrova koji mu je oduzeo riječ, Karlović Sabolić staje na stranu Petrova.

'Definitivno je imao pravo. Svaki je predsjednik imao neku vrstu svoga flastera. Šeks je imao Glavaša, Leki je najveći problem predstavljao njegov premijer, Pernar se očito fokusirao na Petrova i tu će očito biti niz zanimljivih duela', rekla je Karlović Sabolić.

Špoljar pak pretpostavlja da će Petrov u tom pogledu biti štreber. 'Njemu svi zamjeraju da je došao bez iskustva i u prvo vrijeme će sigurno biti, kako se kaže, 'po PS-u'', kazao je Špoljar.

Milanović u Saboru: 'Take the money and run'

Zanimljivo je bilo i ponašanje bivšeg premijera i šefa SDP-a Zorana Milanovića na prvoj sjednici. Što zapravo njegov potez govori o njemu samome, a što o SDP-u i o Saboru?

Marina Karlović Sabolić smatra da je to izgledalo 'kao u nekom vesternu'.

Take the money and run. Pojavio se kada je trebalo uzeti novac pa opet zbrisao. Nije to bilo jako različito od onoga kako se ponašao kada je bio premijer. Milanović čeka savjetničko mjesto, da ga angažira netko iz EU-a. Njegovo ponašanje je prezir prema demokraciji. Pokazao je koliko mu je stalo do toga.'

Postao je šef Kluba SDP-a. Je li to korektan potez prema stranci?

'Načelno je to pristojna gesta, da ne šutneš šefa kao u nekim drugim strankama pa puštaš afere u medije. S druge strane je on postupio nekorektno prema stranci. Ili vodi taj klub ili se ispričaj i otiđi. On je pristao biti šef kluba pa ga lovimo za izjavu koju ne želi dati. Ne znam koja je poruka te njegove geste. Onda je uvalio Opačićda se ispričava za njega. Što može reći? Ne može braniti to što je napravio, a stavio ju je u nezgodnu poziciju', kazao je Špoljar.