STO GODINA OD RASPADA CARSTVA

U Beču njeguju carski kič, u Budimpešti gromki nacionalizam

28.10.2018 u 08:12

Bionic
Reading

Stoljeće nakon raspada zajedničke im države, Austrija i Mađarska vrlo različito gledaju na svoju habsburšku prošlost - jedna bira carski kič, a druga gromki nacionalizam

Obje zemlje nastale su na političkim ruševinama Austro-Ugarske nakon njezina poraza u Prvom svjetskom ratu.

I obje su ostale bez velikih teritorija i milijuna stanovnika po Senžermenskom ugovoru zaključenom s Austrijom 1919. i Trianonskom ugovoru potpisanom s Mađarskom iduće godine.

Sto godina poslije taj dio povijesti različito odzvanja u Beču i Budimpešti, kaže Oliver Rathkolb, ravnatelj Instituta za suvremenu povijest bečkog sveučilišta.

'U jednoj studiji prije nekoliko godina pitali smo ljude iz dviju zemalja što im Saint Germain i Trianon znače danas. Dobili smo potpuno različite odgovore. U Austriji ih nije briga za to, u Mađarskoj je suprotno', rekao je Rathkolb.

'Trianonski mit i rastakanje 'Velike Mađarske' bilo je za unutarnje potrebe podgrijavano čak i u komunističko doba, a nakon 1989. pogotovo', kaže Rathkolb.

Trianonskim ugovorom Mađarska je ostala bez dvije trećine teritorija koji je do tada imala pod svojom upravom.

Nacionalistički premijer Viktor Orban riskirao je čak i gnjev susjednih zemalja nudeći mađarsko državljanstvo pripadnicima mađarske manjine.

Iako se mnogi Mađari izvan Mađarske 'baš i ne identificiraju s Orbanovom verzijom demokracije, on je uspio stvoriti nacionalnu bajku koja odzvanja', kaže Nandor Bardi, povjesničar etničkih manjina na Mađarskoj akademiji znanosti.

  • +7
Viktor Orban Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Nije slučajno, dodaje, da Orban svoje ključne govore, poput onoga da će Mađarsku preoblikovati u neliberalnu zemlju, drži u Transilvaniji, području u današnjoj Rumunjskoj koje je za vrijeme Austro-Ugarske bilo mađarsko.

Austrija je, naprotiv, carsku prošlost ostavila iza sebe i okoristila se statusom male, neutralne zemlje koja je ušla u EU, ali ne i NATO, objašnjava Rathkolb.

Ključ za razumijevanje tih dvaju različitih pristupa prošlosti shvaćanje je razlika u 'žrtvoslovnoj doktrini' koje su zemlje razvile na osnovu različitih iskustava u prošlom stoljeću, tvrdi Rathkolb.

U Austriji je senžermenski mit zastario nakon 1945. kada je zemlja opet poražena u ratu, ovaj put kao dio nacističke Njemačke.

Nakon rata Austrija se trudila distancirati od Njemačke tvrdeći da je 'prva nacistička žrtva' i pokušavajući minimalizirati austrijsku ulogu u zločinima Trećeg Reicha.

Habsburška prošlost pokazala se stoga korisnom u oblikovanju zasebnog austrijskog identiteta, s carom Franjom Josipom i njegovom suprugom Elisabeth, poznatom Sissi, pretvorenima u ikone kiča.

U međuvremenu je Austrija iskoristila mnogo od svog neutralnog statusa tijekom hladnog rata i privukla UN i druge međunarodne organizacije da otvore urede u Beču.

  • +7
Sva lica Sebastiana Kurza Izvor: Reuters / Autor: LEONHARD FOEGER

Suprotno tome, trianonski mit živio je u mađarskoj nacionalnoj podsvijesti, a Orban ga je vješto oživio nakon povratka na vlast 2010.

I sada može lagano mobilizirati biračko tijelo pričom o tome kako je Mađarska stalno žrtva povijesti: prvo Trianonskim ugovorom, pa komunizmom, pa liberalizmom, a sada imigracijom s podrškom Bruxellesa, kaže Rathkolb.

I stvarno, tijekom ovogodišnje izborne kampanje Orban je tvrdio da Bruxelles želi Mađarima ukrasti državu, 'ovoga puta ne potpisom nalivpera kao prije sto godina u Trianonu, nego želi da učinimo sami, da dobrovoljno predamo zemlju drugima'.

S druge strane, Austrija ne njeguje svoju prošlu ulogu velike sile, a nostalgija za Franjom Jospiom i Sissi je površna.

'U Mađarskoj i dalje postoji uvjerenje da je zemlji naneseno najviše nepravde u događanjima 1919. i 1920. godine', rekao je austrijski povjesničar Anton Pelinka.

Austro-Ugarska Monarhija raspala se velikom brzinom u jesen 1918., na samom kraju Prvog svjetskog rata.

Prvo je u Pragu 28. listopada 1918. proglašena neovisna Čehoslovačka, a dan poslije je u Zagrebu Hrvatski sabor proglasio da raskid sve državno pravne veze s Austro-Ugarskom te istodobno stvaranje Države Slovenaca, Hrvata i Srba koja će potrajati 33 dana, do ujedinjenja sa Srbijom i Crnom Gorom u Kraljevstvo SHS.

I dok službeni Prag i Bratislava ovih dana obilježavaju stotu godišnjicu oslobođenja od austrijske i mađarske vlasti, službeni Zagreb tim povodom nije predvidio ništa.