DOZVOLJENA, ZABRANJENA I POPULARNA

Što biste učinili da su vas roditelji usrećili imenom Traktorka, Pilot Inspektor ili Google?

24.06.2017 u 21:01

Bionic
Reading

U Egiptu upravo traje rasprava o nacrtu zakona prema kojemu možete dobiti pola godine zatvora ako djetetu date zapadnjačko ime. U Portugalu je zabranjeno 2.700 imena, u Danskoj dopušteno 7.000. U nas možete promijeniti ime i prezime, ali Ivo Ivić se ne može preimenovati u Josipa Broza Tita niti Mato Matić u Didu Kvaternika, kao što je to svojedobno tražio jedan građanin

Jedna stara hrvatska kaže: nema plemena bez slavna imena.

Evo nekih 'slavnih' imena koja su roditelji u Hrvatskoj prošle godine dali novorođenim kćerkicama: Zoi, Arantza, Umou, Čupić, Šantal, Minea, Elleny, Bo, Athena, Sky, Megi, Liberta, Ronja, Mila Olimpia. I sinčićima: Ana, Aous, Clinton, Dijamant, Finn Fidel, Henry Zoran, Delko, Lovren, Mili, Marlon, Dia, Nany, Pančo, Roque, Zeus, Leonardo Savo...

Iako je bilo najviše Mia i Lucija, Luka i Davida, neki su se zagrebački roditelji dohvatili mašte. Curica Čupić Horvat, klinac Zeus Horvat? Ili dečko Ana, mada će klinac stalno morati dokazivati da nije curica? Može Ian, iako se ne bi reklo da ime ima puno veze s Hrvatima.

U nas Zakon o osobnom imenu ne dopušta davanje ili promjenu imena kojima se ugrožavaju prava i slobode drugih ljudi, pravni poredak i javni moral. Neće proći uvredljivo ili vulgarno ime niti ime i prezime možete promijeniti po povijesnoj ličnosti, pa Ivo Ivić ne može postati Josip Broz Tito, a Mato Matić Dido Kvaternik, kako je svoje ime i prezime želio promijeniti jedan naš građanin.

Papa Franjo je pred koju godinu savjetovao pučanstvu da se imena djeci ne daju po celebritijima, voću i markama luksuznih automobila, nego onima iz katoličkog kalendara. U nas su to davno poslušali, ali je Petra zamijenio Patrik. Elvis se odavna udomaćio, a uz sve domaće Ane i Marije, imamo nekoliko Kolindi, poslije SAD-a najviše u svijetu, ako je vjerovati Namespediji.

Koliko zemalja, toliko zakona o osobnim imenima. U egipatskom parlamentu upravo se žustro raspravlja o nacrtu zakona po kojemu se roditelji u slučaju davanja nearapskog imena novorođenoj djeci mogu kazniti zatvorom do šest mjeseci i novčanom kaznom od 370 do 1.800 kuna, piše egipatski Independent. Braneći zakon, parlamentarac Bedier Abdel Aziz tvrdi da se time spašava baština, jer će 'Mark i Lara uzrokovati radikalne promjene u egipatskoj kulturi i društvu'.

Egipat nije prva arapska zemlja koja se imenima brani od zapadne kulture. Saudijska Arabija je 2014. donijela zabranu korištenja 51 imena stranog podrijetla, blasfemičnih ili onih koji označavaju pripadnost plemićkoj kasti. Ako ste i bili, u kraljevstvu više niste mogli biti Linda, Maja, Alice, Lauren ili Binyamin (arapski za Benjamin). Binyamin je u islamu sin proroka Jakoba (Yaqoub), ali je i ime izraelskog premijera, pa se nije zgodno nazivati imenom neprijatelja. Ne možete se zvati Abdul Naser, ne samo zbog mrskog egipatskog političara, nego stoga što Abdul znači obožavani, a obožavan može biti samo Alah. Zabranjen je i Malaak (Anđelko), Sumuw (Visost), Malika (Kraljica), Tabarak (Blagoslovljeni), Nabi (Prorok), Amir (Princ)...

Petljanje države u izbor imena nije tek arapska navada. Djetetu u SAD-u možete nadjenuti ime kakvo vam drago – sjetite se samo uvrnutih imena djece holivudskih zvijezda - ali zakonom o imenima Saudijsku Arabiju davno je pretekla jedna Švedska. Godine 1982. njime je željela spriječiti davanje djeci imena zbog kojih bi imali neugodnosti i problema, ali prvotna namjera je zapravo bila spriječiti plebs u korištenju plemićkih imena i titula.

Protestirajući protiv zakona koji su mnogi doživjeli kao ograničenje njihovih građanskih prava, jedan je švedski par valjda pridrijemao na tipkovnici, jer je sinčića nazvao Brfxxccxxmnpcccclllmmnprxvclmnckssqlbb111163. Kada su ih u matičnom uredu odbili, nazvali su ga 'A', no i to je odbijeno, kao što su odbijeni Metallica, Superman, Veranda, Ikea i  Elvis. Ali zato je u najnovije vrijeme kao srednje ime prihvaćen Google.

U Njemačkoj po imenu morate znati je li riječ o ženskoj ili muškoj osobi, a prvo ime ne može biti naziv nekog objekta ili proizvoda, ni prezime (kao Clinton). Na Novom Zelandu nisu prošli Stallion, Lucifer, Yeah Detroit, Fish and Chips, Keenan Got Lucy, Sex Fruit, Satan i Adolf Hitler, ali su za blizance odobreni Benson & Hedges (marka cigareta), Midnight Chardonnay i Number 16 Bus Shelter.

Na Islandu djevojčicu ne možete nazvati Caroline, jer u njihovoj abecedi nema slova c, što također vrijedi za imena sa slovima q i w. U Maleziji su zabranjena ona po životinjama, biljkama, voću i povrću, pa nema Jagoda, Dunja, Ljubica i Ruža, niti dječak može biti Lav i Vuk. U Meksiku su zabranjeni Harry Potter, Lady Di, Rambo, James Bond, Batman i Robocop. U Australiji dijete ne možete nazvati Kralj, Vojvoda, Car, Biskup, Dama, Lady, Otac, Bog, Mesija ili Sotona.

U Portugalu smatraju da davanje imena djetetu nije roditeljsko pravo, nego odgovornost, čime pravdaju vrlo oštar zakon. Među 2.700 zabranjenih imena su Ashley, Ben Hur, Charlotte, Dmitri, Dylan, Heidi, Hendrix, Kennedy, Marx, Nirvana, Portugal, Rihanna, Rosa Luxemburg, Sayonara, Mona Lisa. U Danskoj je dozvoljeno 7.000 imena, a za ona izvan liste morate tražiti posebnu dozvolu kao naprimjer za Anus, Pluton i Majmuna, što je ipak bilo odbijeno.

U Italiji je odbijen Venerdi (Petak) prema junaku iz 'Robinsona Crusoa', iako je u Americi zvijezda serije 'Mad Mena' January (Siječanjka) Jones. Roditelji su Andreu morali zamijeniti Emmom, jer je u Italiji Andrea muško ime, a nije odobren Dalmata jer znači Dalmatinac. U Francuskoj kćerkicu ne možete nazvati Nutella, ali u nas možete Dorina. U Japanu sina ne možete nazvati Akuma (Vrag).

Nove bebe u Kini moraju dobiti imena prema mogućnosti skenera da ih pročita na identifikacijskim karticama, a stariji ih moraju prilagoditi tom zahtjevu. Nisu dopušteni ne-kineski simboli i znakovi, a dopušteno je samo 13.000 od 70.000 kineskih znakova, koliko ih koristi računalo. Odbijeno je ime '@', što se na kineskom izgovara kao 'ai-ta', a zvuči kao Voljen.

Dakako, imena su stvar mode, politike i duha vremena. Tko bi se danas mogao nositi s imenom Staljinka ili Traktorka? Možete ga promijeniti ako ne želite da vam prema imenu broje krvna zrnca, vjersku pripadnost i svjetonazor. A pri traženju posla i sunca pod nebom neke Irske ili Njemačke lakše je biti Bob nego Slobodan, Vanessa umjesto Gordane, Stephan umjesto Vjekoslava, Jerry umjesto Zvonimira, u što sve češće mladi mijenjaju originalna imena pri odlasku iz zemlje. A i prezime Donalds lakše se izgovara od nekog našeg kojim Irci lome jezik.

Imena luda nalaze se svuda

Zašto bi bila obična Kate ili Anna kada kuhar Jamie Oliver može kćer nazvati River Rocket (Rijeka Raketa)? Audio Science je ime kćeri glumice Shannyn Sossamon, zvijezde Avatara, Sam Worthington ima sina Rocket Zota, Kim Kardashian i Kanye West kćerkicu North West, raper Chief Keef sinčića Sno FilmOn Dot Com Cozarta. Kćeri Boba Geldofa zovu se Fifi Trixibelle, Pixie i Peaches Honeyblossom (Breskvin Medeni Cvjetić), klinci Foresta (Šume, ne Šime) Whitakera su Ocean, Sonnet i True (Istina), djeca Franka Zappe su Moon Unit, Dweezil i Diva Muffin, a rapper Andre Benjamin je svoju nazvao Seven Sirius, Mars i Puma. Što kažete na ime Pilot Inspektor, kako je glumac Jason Lee nazvao sina?