VAKULA NAJAVLJUJE

Stižu vrućine; toplo sve do studenog!

03.06.2014 u 09:36

Bionic
Reading

Nakon svibnja, koji se neće pamtiti po vrućini, pa ni iznadprosječnoj toplini, nego po mjestimice obilnoj kiši te osobito po poplavama u Posavini, u sljedećim danima i tjednima imat ćemo ljetni ugođaj

Svibanj je bio prosječan

Prema mnogim subjektivnim ocjenama svibanjskog vremena, može se zaključiti da je bio kišovit i relativno svjež, piše u svojem Meteo kutku Zoran Vakula, glavni meteorolog HRT-a.

Djelomično to potvrđuju i službeni podaci s meteoroloških postaja DHMZ-a (www.meteo.hr), prema kojima je u mnogim mjestima bio višak broja dana s barem malo kiše te manjak broja dana s najvišom dnevnom temperaturom od 25°C i višom, kao i prikazi hoda najniže i najviše temperature na postajama Zagreb Maksimir i Split Marjan te odstupanja od odgovarajućih prosječnih vrijednosti iz razdoblja od 1981. do 2010. Na njima su vidljivi i novi ekstremi u Splitu, u kojem je 4. i 15. svibnja najviša dnevna temperatura zraka ne samo bila niža od prosječne najniže, nego tih dana do sada nije zabilježena tako niska najviša dnevna temperatura.

Unatoč navedenome, preliminarne klimatološke analize u odnosu na službeno razdoblje za usporedbu - od 1961. do 1990. - upućuju na zaključak o svibanjskoj većinskoj 'normalnosti' u odnosu na prosječne vrijednosti temperature i oborina.

Natprosječno toplo proljeće

Unatoč kojekakvom svibnju, zahvaljujući iznadprosječnoj temperaturi u travnju i ožujku i cijelo će proljeće jamačno zaslužiti klimatološku ocjenu barem 'toplo' u većem dijelu Hrvatske i 'vrlo toplo', štoviše u zapadnim krajevima ponegdje i ekstremno toplo, kao primjerice u Bjelovaru, Zagrebu, Rijeci, Poreču, Malom Lošinju... Na postaji u zagrebačkom Maksimiru ovogodišnje proljeće dijeli treće mjesto najtoplijih od početka mjerenja 1949, zajedno s onim u 2000, a iza 2007. i 2009. Zanimljivo, i zima je bila treća najtoplija, iza one 2000/01. i 2006/07.

Ocjene za oborine u proljeću bit će od 'sušnog' u Rijeci i Senju do 'vrlo kišnog', ponegdje vjerojatno i 'ekstremno kišnog' u istočnoj i dijelu središnje Hrvatske.

Početak godine drugi najtopliji u povijesti

Prvih pet mjeseci godine nastavljaju sa znatnim odstupanjem srednje temperature zraka, i od prosječnih i od odgovarajućih prošlih godina, pri čemu je toplije nego ove godine u povijesti mjerenja gotovo diljem Hrvatske bilo samo 2007. A svakodnevni podaci dobivaju se na Griču od čak 1862. godine!

Stiže nam pravo ljeto!

Željni zatopljenja u ovome bi tjednu trebali biti zadovoljni. Prognozirani hod temperature zraka predviđa svakodnevni rast, a već u ovome tjednu mjestimice se može dogoditi vruć dan, onaj s temperaturom 30°C i višom. A još je vjerojatnija vrućina u sljedećem tjednu!

I sljedeće tromjesečje bit će toplo

Iznadprosječno toplo diljem Hrvatske vrlo vjerojatno će biti i u drugom i u trećem lipanjskome tjednu, a ni u posljednjem se, prema trenutačnim prognozama, ne treba bojati zamjetnog zahlađenja.

Prognoze za cijelo tromjesečje i dalje daju pozitivno odstupanje i srednje sezonske temperature, a i srednje mjesečne, za svaki od sljedećih mjeseci, ne samo do kolovoza, nego i do studenoga, i to uz umjerenu do veliku vjerojatnost. Naravno, to ne znači da će svi dani i tjedni biti iznadprosječno topli. Vremenski ekstremi, i u pozitivnom i u negativnom smjeru, ne smiju se isključiti, a upozorenja na mnoge od njih prognostičari DHMZ-a, osim na medijskim platformama HRT-a, redovito daju i na www.meteoalarm.eu. Sljedećih dana UV indeks će biti visok, često i vrlo visok, pa se ne zaboravite valjano zaštititi, osobito ako ste osjetljivije kože.