VAKULA NAJAVLJUJE

Stižu nam obilne kiše i hladna jutra

14.11.2014 u 13:05

Bionic
Reading

Topla, ali ponegdje i kišovita priča ovogodišnjeg studenoga nastavlja se i dalje

No za razliku od ovoga tjedna, u sljedećem će se temperatura zraka u većini kontinentalne Hrvatske ujutro ponovno približiti 0°C, kao što je bila početkom mjeseca, piše u svojem Meteokutku glavni meteorolog HRT-a Zoran Vakula.

13 toplih dana – ponegdje rekordnih

Dosadašnji dio mjeseca bio je topao kao rijetko kada do sada, ponegdje čak i kao nikada u povijesti mjerenja na meteorološkim postajama DHMZ-a (www.meteo.hr) od sredine prošloga stoljeća. U Rijeci je primjerice srednja temperatura zraka od 1. do 13. studenoga rekordno visoka dok je u Kninu viša bila samo 1963, u zagrebačkome Maksimiru još i 2008, a na splitskome Marjanu 1963. i 2013. Pritom je zanimljivo primijetiti da je u većini Hrvatske odstupanje od prosječne temperature zraka veće od 4°C.

Obilje kiše, a stiže još

Količina oborine od 1. studenoga također je mjestimice iznimna. Zbog manjka kiše vjerojatno manje prigovaraju u Osijeku i Gradištu pokraj Županje, gdje je do sada izmjeren samo poneki decilitar kiše po četvornome metru, nego oni mnogobrojniji na Jadranu i područjima uz njega, gdje je do sada bilo kišovitije nego je uobičajeno. Prema trenutačno raspoloživim podacima, najviše je kiše, više od 230 litara po četvornome metru, palo u Pargu i Crnom Lugu. Na brojnim postajama u priobalju već je nadmašena prosječna količina oborine za cijeli mjesec, a sljedećih će dana kiše biti još.

Nakon današnjeg predaha već sutra kiša će ponovno padati na sjevernom Jadranu, a u noći na nedjelju i u većini krajeva, osim možda ponegdje u najistočnijima. Povremene kiše gotovo će posvuda biti do utorka, pri čemu će u mnogim mjestima na moru i uz njega pasti novih tridesetak litara, ponegdje vjerojatno i više od 70. Potom od srijede do petka velika je vjerojatnost suhog vremena.

Ponovno jugo

Sutra će ponovno jačati i jugo pa će navečer i osobito u noći na nedjelju biti većinom jako, na sjevernom i srednjem Jadranu mjestimice i olujno.

Posjet Vukovaru?

Za mnogobrojne koji će sljedećih dana posjetiti Vukovar – najpovoljnije će vrijeme najvjerojatnije biti u subotu, najprije maglovito, zatim barem djelomice sunčano, uz najvišu temperaturu zraka oko 15°C.

U nedjelju će biti malo manje toplo, uz povremeno umjeren jugoistočnjak te veliku vjerojatnost za malo kiše, osobito između 9 i 14 sati.

I u ponedjeljak i u utorak je povremeno moguća kiša, ponajprije u noći i prijepodne, a osobito u utorak, kada će ponovno biti i umjerenog jugoistočnjaka. Najniža temperatura zraka tijekom noći i jutra bit će uglavnom od 5 do 9°C, a najviša u rano poslijepodne od 12 do 15°C.