VREMENSKA PROGNOZA

Stiže zahlađenje s kišom i snijegom, na Jadranu olujna bura

26.11.2017 u 08:11

Bionic
Reading

Ovoga vikenda u većini Hrvatske završava južina i niz iznadprosječno toplih dana. Temperatura zraka u nedjelju će u sjevernim i zapadnim krajevima biti od 5 do 10 °C niža nego u subotu, a osim nekima neugodnog zahladnjenja, probleme bi mogla stvarati i lokalno obilnija kiša, u gorju i snijeg, te zasigurno jaka i olujna bura, mjestimice i s orkanskim udarima. Stoga su prognostičari DHMZ-a u europskom MeteoAlarm sustavu, a i u HRT meteo aplikaciji - objavili mnogobrojna upozorenja na opasne vremenske pojave.

Nedjelja će u istočnoj Hrvatskoj biti zamjetno hladnija od subote, uz oblačno vrijeme te povremenu kišu, u višim predjelima i snijeg. Jutarnja temperatura bit će i najviša dnevna, a prema večeri će biti još hladnije. Puhat će umjeren do jak sjeverni i sjeverozapadni vjetar.

U središnjoj Hrvatskoj također većinom oblačno s povremenom kišom, u gorju snijegom. Prolazno susnježice ili snijega može ujutro biti i u nekim nizinama. Poslijepodne će oborine uglavnom prestati, a na sjeverozapadu se naoblaka može i malo raskinuti. Temperatura zraka prijepodne od 6 do 9 °C, poslijepodne i navečer između 2 i 4 °C.

Prognoza vremena za 26.11.2017. Izvor: DHMZ / Autor: DHMZ

U Gorskom kotaru i Lici nastat će snježni pokrivač, većinom između 5 i 15 cm, no ponegdje, osobito uz zapuhe, moguće i viši. Na sjevernom Jadranu promjenjiva naoblaka, kiša i grmljavina te mjestimice noćas i ujutro i izraženiji pljuskovi. Bit će vjetrovito. U gorju jak i vrlo jak sjeveroistočnjak, a na moru olujna bura, koja će podno Velebita na udare biti i orkanska.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije promjenjivo oblačno s povremenom kišom, ponegdje i obilnijim pljuskovima s grmljavinom. Umjereno i jako jugo okretat će na jaku, mjestimice i olujnu buru. Jutro će biti relativno toplo, uz temperaturu između 11 i 16 °C, a prema večeri zahladnjenje.

Na jugu Hrvatske će uz umjereno i jako jugo i južni vjetar temperatura zraka veći dio dana biti između 13 i 17 °C. Prevladavat će oblačno uz povremenu kišu, često u obliku pljuskova praćenih grmljavinom, a lokalno će kiša biti i obilnija. Bura će zapuhati u večernjim satima.

  • +11
Kiša u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukić

U ponedjeljak na Jadranu i dalje vjetrovito uz jaku i olujnu, mjestimice i orkansku buru, posebice podno Velebita i u sjevernoj Dalmaciji. Duž većeg će se dijela obale razvedriti, a uglavnom će samo na krajnjem jugu, uz promjenjivu naoblaku, još biti mjestimične kiše. U utorak će bura oslabjeti te će prevladavati sunčano vrijeme. U noći na srijedu ponovno jugo, naoblačenje i kiša, koje će vjerojatno biti i u nastavku tjedna.

Ponedjeljak će na kopnu biti u znaku razvedravanja, a slabih oborina može još biti uglavnom u Podunavlju, ujutro i u Lici. Vjetar će također oslabjeti pa će noć na utorak biti dosta hladna, no već u onoj na srijedu, zbog novog naoblačenja, minusa će biti samo ponegdje. Od srijede do kraja tjedna većinom oblačno, uz rijetka i ne odviše duga sunčana razdoblja. Dapače, uz povremenu kišu, u gorju i snijeg, kojeg može biti i u nekim nizinama. Nakon ovotjedne relativne topline, temperatura će u novome tjednu biti zamjetno niža, većinom čak i od prosječne za kraj studenoga i početak prosinca.