PLAKAT ZA LOKALNE IZBORE

Stipe Petrina martensicom gazi zmiju

03.05.2009 u 18:02

Bionic
Reading

Kontroverzni gradonačelnik Primoštena Stipe Petrina ponovo se dokazao kao osebujan i nepredvidiv političar. U aktualnoj kampanji za lokalne izbore, on i njegova lista stoje iza trenutno najzabavnijeg i najneobičnijeg predizbornog plakata

Ovaj je snimljen negdje uz Jadransku magistralu između Šibenika i Pirovca, a može ih se vidjeti u čitavoj Šibensko-kninskoj županiji. Na foto-montaži je heavy metal scena, čizma Marten's koja gazi zmiju, vjerojatno otrovnicu. Prizor je nadrealan i poruka je više nego direktna.

Čizma koja je odavno simbol supkulturnih skupina i zmija ljutica u dramatičnom srazu, a zanimljiva je i poruka da je vrijeme. Sličan slogan koristi i Željko Kerum, ali po njemu je 'vrime', a ne 'vrijeme'. No za razliku od beskrvnih i neinventivnih Kerumovih plakata, Stipe Petrina je odlučio ostaviti jak dojam.

Primoštenski gradonačelnik koji uvjerljivo dominira već godinama na lokalnoj političkoj sceni i zadaje velike glavobolje birokratiziranim političkim strukturama u Šibenskoj županiji poznat je po nekonvencionalnom načinu komunikacije i oštrim sukobima, primjerice sa HTV-om.

Po svemu sudeći, i na narednim lokalnim izborima Petrina će odnijeti uvjerljivu pobjedu, a onda ćemo vidjeti koga će zgaziti ova čizma. Osim toga, za pretpostaviti je da njegove ambicije nisu samo lokalnog karaktera, ovakav politički marketing traži širi okvir i veću medijsku pozornost.

Hrvatska politička scena je već dovoljno banalna i birokratizirana da vapi za originalnim i upečatljivim pojavama. To bi moglo usporiti daljnju eroziju političkog modela predstavničke demokracije koji je postao sam sebi svrha, neučinkovit i birokratiziran do besmisla, posebno na lokalnoj razini.