SUPER-VISOKA REZOLUCIJA

Stigle nevjerojatne snimke Plutona izbliza

08.12.2015 u 10:25

Bionic
Reading

Letjelica New Horizons nedavno se upisala u povijest svemirskih istraživanja proletjevši dovoljno blizu patuljastog planeta Plutona da prikupi gomile podataka i snimi nevjerojatne fotografije površine tog misterioznog ledenog tijela

Mada je prolet trajao kratko, a završio je prije nekoliko mjeseci, podaci još uvijek stižu u sjedište NASA-ine misije.

'Ove snimke iz blizine koje pokazuju raznovrsnost Plutonova terena, demonstriraju sposobnost naših robotiziranih planetarnih istraživača da pošalju intrigantne podatke znanstvenicima na Zemlji', rekao je John Grunsfeld iz NASA-inog Science Mission Directoratea.

'New Horizons nas je oduševio tijekom proleta u srpnju svojim prvim snimkama Plutona iz blizine, a kako nam letjelica i dalje šalje pravu riznicu slika pohranjenih u svojoj memoriji, naše oduševljenje onime što vidimo ne prestaje', dodao je Grunsfeld.

Fotografije koje se vide na video zapisu napravljene su tijekom najbližeg proleta New Horizonsa pored Plutona, a svaki piksel predstavlja između 77 i 85 metara tla. Niz zabilježenih slika prikazuje traku površine dugu 80-ak kilometara koja se proteže od Plutonova obzorja preko planina al-Idrisi do ledenih ravnica koje prekrivaju njegov veći dio. Snimila ih je teleskopska kamera Long Range Reconnaissance Imager (LORRI) s udaljenosti od oko 17.000 km.

Na slici gore i na videu dolje možete pogledati trak površine koji je snimla sonda, no cijelo područje u super-visokoj rezoluciji možete istražiti na ovoj poveznici svemirske agencije

'U slučaju Venere ili Marsa ništa slične kvalitete nije bilo dostupno ni desetljećima nakon prvih preleta; no u slučaju Plutona mi smo već ondje – dolje među kraterima, planinama i ledenim poljima – manje od pet mjeseci nakon prolaska letjelice. Znanost koju možemo raditi zahvaljujući tim snimkama jednostavno je nevjerojatna', rekao je Grunsfeld.

Na Plutonu bi moglo biti života!

Podaci koje je prikupio New Horizons iznenadili su brojne znanstvenike. Među ostalim oni su pokazali da na popularnom patuljastom planetu ima toliko zaleđene vode da bi ispod njezine kore mogao postojati neki ocean s umjerenim temperaturama pogodnim za razvoj života.

'Sonda je pokazala da bi na Plutonu ispod površine mogao postojati ocean, što znači da – ako je naše shvaćanje života na Zemlji iole točno – ondje mogu postojati živa stvorenja', rekao je za Times britanski fizičar Brian Cox.