opasno vrijeme

Izdano upozorenje zbog ekstremnih vodostaja, stižu i dva vala kiše

02.11.2023 u 07:28

Bionic
Reading

Djelomice sunčano s promjenljivom naoblakom mjestimice s kišom, uglavnom na Jadranu i uz njega, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za Hrvatsku za četvrtak.

Prema kraju dana i u noći na petak sa zapada postupno jače naoblačenje, s kišom i pljuskovima s grmljavinom koji mjestimice mogu biti jače izraženi, praćeni obilnom oborinom.

Na kopnu će zapuhati umjeren i jak južni i jugozapadni vjetar. Na Jadranu južni vjetar i jugo u jačanju na umjereno i jako, prema večeri mjestimice i olujno.

Najviša dnevna temperatura uglavnom između 17 i 22 Celzijeva stupnja.

Meteorologinja N1 televizije Tea Blažević je upozorila da su vodostaji rijeka i dalje u fokusu. U četvrtak ujutro na dvije postaje na Savi na snazi redovne mjere obrane od poplava, na Dubrovčaku i Ustavi Prevlaka.

Vedro je jutros u mnogim predjelima, osobito središnje i istočne unutrašnjosti, duž Jadrana. Na mjestima u unutrašnjosti ima pojave magle, stoga iz Hrvatskog autokluba vozače pozivaju na oprez.

U nastavku četvrtka kiše i pljuskova bit će pretežno duž Jadrana i u područjima uz Jadran.

Prema večeri sa zapada jače naoblačenje s kišom i pljuskovima praćenim grmljavinom. Jačat će vjetar, jugo će biti olujne jakosti, izgledni su poremećaji u prometu.

Upravo na vjetrovite prilike upozorava i Meteoalarm, sustav Državnog hidrometeorološkog zavoda koji je na visokom stupnju za cijelu obalu, ali i gospićku i riječku regiju.

Oborina će osobito u noći na petak lokalno biti obilnija u gorskoj Hrvatskoj i duž Jadrana. Lokalno su na moru moguće nevere. Drugi val obilne kiše stiže tijekom nedjelje.

DHMZ je izdao i priopćenje o visokim vodostajima zbog obilnih oborina.

Promjenljivo i nestabilno vrijeme u Hrvatskoj i okolici potrajat će barem do kraja ovoga tjedna te će uzrokovati povišene do ekstremne vodostaje na Kupi, Savi i Dravi. Vremenske uvjete idućih dana diktirat će prostrano ciklonalno polje s nekoliko dubokih centara u blizini britanskog otočja. Na prednjoj strani spomenute ciklone nad naše će krajeve i dalje stizati nestabilan zrak, povremeno i znatnija količina vlage u obliku frontalnih sustava. Brzi prolasci termobaričkih dolina u visinskoj mlaznoj struji inicirat će povremeno jače konvektivne razvoje, stoji u priopćenju.

  • +3
Nevrijeme u Rijeci Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL