ESEJ O BUDUĆNOSTI HRVATSKE

Stier: Novu hrvatsku paradigmu treba usmjeriti s države na društvo

12.12.2015 u 08:00

  • +33

Predstavljena knjiga o novoj hrvatskoj razvojnoj paradigmi Davora Ive Stiera

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Bionic
Reading

Knjiga 'Nova hrvatska paradigma, Ogled o društvenoj integraciji i razvoju' HDZ-ova europarlamentarca Davora Ive Stiera predstavljena je u petak u knjižnici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu

Riječ je o eseju u kojem Stier iznosi svoju viziju budućeg razvoja Hrvatske. Navodi kako je prvo desetljeće samostalne Hrvatske prošlo u znaku državotvorne paradigme, koju je kasnije zamijenila euroatlantska te kako Hrvatska, nakon što su se te dvije paradigme potrošile, nije uspjela pronaći novu, zbog čega je, zaključuje Stier, počeo opasan proces dezintegracije društva.

Smatra kako je ključno novu paradigmu, umjesto na državu, usmjeriti na društvo, odnosno na bolju društvenu integraciju građana koji su marginalizirani i isključeni iz institucija. Za to je, kaže Stier, ključno demokratizirati stranke, koje opisuje kao zatvorene političke institucije koje generiraju i zatvorene ekonomske institucije, odnosno ortački ili klijentelistički kapitalizam.

Uvjeren je kako je političke stranke nužno modernizirati i demokratizirati kako bi postale dinamičnije i sposobnije nositi se s novim izazovima. 'Ne bi bilo dobro da stranke zamijene nedefinirane političke platforme', upozorio je Stier.

Pogovor Stierovoj knjizi napisao je SDP-ov zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula, koji drži da Hrvatska, nakon teških pregovora, u prve dvije godine nije uspjela u željenoj mjeri konzumirati članstvo u EU. 'Sva ova događanja oko nas pokazuju da je Hrvatskoj potrebna jedna vrsta dijaloga. Očito je da se jedan sustav odnosa iscrpio i ova knjiga je poticaj javnoj raspravi da vidimo kako se može dalje', rekao je Picula novinarima.

Zamoljen da prokomentira tijek poslijeizbornih pregovora, Picula je kazao kako vjeruje da će izabrani zastupnici biti svjesni svoje odgovornosti i vratiti građanima ono na što su se obvezali. 'Pozdravio bih svaku vrstu dogovora, a da je dogovor moguć svjedoči suradnja između mene i Stiera. Onima koji pregovaraju o novoj hrvatskoj vladi želim sav uspjeh i nadam se da će ispuniti očekivanja', rekao je. Dodao je kako se zauzima za evoluciju stranaka kao ključnog nositelja političke volje u Hrvatskoj i okretanje kvalitetnoj dijaloškoj formi, kakav je, kaže, bio nekadašnji savez za Europu.

U ime izdavača Tim pressa o knjizi je govorio Hašim Bahtijari, koji je istaknuo kako je knjiga puno više od eseja, kako je teorijski i znanstveno relevantna te kako 'nije božićni manifest ni program rada neke političke stranke, a još manje podloga za rušenje vodstva stranke i autorovo pozicioniranje i povratak na političku scenu, kako su najavili neki mediji'.

Komunikacijski stručnjak Božo Skoko ocijenio je kako je Hrvatskoj potreban novi cilj i motiv, naglasivši kako se 'zajedništvo ne može postići silom, kakvim pokušajima svjedočimo kroz pregovore s Mostom'. Politologinja Marijana Grbeša predstavljanje Stierove knjige je opisala kao 'svojevrsni incident na hrvatskoj političkoj sceni, u kojem jedan SDP-ovac promovira knjigu jednog HDZ-ovca'. 'Takav incident nije dugo zabilježen u našem javnom prostoru', kazala je Grbeša i dodala kako je to dokaz da Hrvatskoj nedostaje politika uljuđene rasprave.

Predstavljanju Stierove knjige nazočili su, među ostalima, HDZ-ovi zastupnici u Europskom parlamentu Dubravka Šuica, Andrej Plenković i Ivana Maletić, savjetnik predsjednice RH Vladimir Šeks, bivša premijerka i predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor, predsjednik HRID-a Drago Prgomet, predsjednica stranke U ime obitelji Željka Markić i drugi.