IVAN FUMIĆ

Stepinac je spašavao pojedince, ali tek nakon što su mu ustaše ubile brata

29.07.2016 u 14:26

Bionic
Reading

Predsjednik Saveza antifašističkih boraca Hrvatske (SABH) Ivan Fumić objavio je danas priopćenje u povodu nedavne odluke zagrebačkog Županijskog suda kojom se ukida presuda Vrhovnog suda Narodne Republike Hrvatske iz 1946. zagrebačkom nadbiskupu kardinalu Alojziju Stepincu kojom se osuđuje na 16 godina strogog zatvora zbog suradnje s neprijateljem, navodeći kako je cilj ukidanja presude bio oblatiti Narodnooslobodilačku borbu i rehabilitirati ustaški poredak

Fumić u svojem priopćenju navodi kako se sudac Županijskog sudaIvan Turudić u obrazloženju odluke 'niti jednom riječju nije dotaknuo argumenata, već isključivo okolnostima u kojima se suđenje odvijalo'.

'Da se sud upuštao u analizu postupaka i stavova nadbiskupa Stepinca tijekom rata, tada bi odluka zasigurno bila drugačija. No, cijeli ovaj proces i nije imao svrhu bavljenja činjenicama, koje nitko, pa ni sudac Turudić, poznat po svojim desničarskim stavovima, ne bi mogao oboriti.', ističe Fumić.

Potpredsjednik SABH-a, također, naglašava kako je cilj ukidanje presude bio oblatiti Narodnooslobodilačku borbu i sustav koji je nakon te borbe bio uspostavljen te rehabilitirati ustaški poredak te kako je u tom postupku sudac imao podršku Vladimira Šeksa koji se, kako tvrdi Fumić, 'pobrinuo za taj zakon kako bi se omogućila ovakva presuda'. Pored toga, Fumić navodi kako je Turudić imao i svesrdnu pomoć povjesničara Josipa Jurčevića i Marija Jareba koji prema njemu objašnjavaju povijest prema vlastitim političkim svjetonazorima.

'Da je ovo bilo objektivno suđenje, sudac Turudić bi morao reći kako je Stepinac još prije Drugog svjetskog rata izražavao krajnje negativan stav prema Srbima, čime je u javnosti stvarao negativni naboj prema Srbima. Morao bih reći kako je Stepinac, odmah po uspostavi NDH, požurio izraziti podršku ustaškom poglavniku Anti Paveliću. Kada su doneseni rasni zakoni Stepinac se nijednom riječju tome nije suprotstavio te je podržao pokrštavanje Srba, iako je vidio i znao kako se ta pokrštavanja odvijaju. Nakon rata u njegovoj rezidenciji u Zagrebu skrivano je opljačkano zlato oduzeto Srbima i Židovima. Tamo su se jedno vrijeme skrivali i ustaški zločinci', piše u Fumićevu priopćenju u kojem navodi kako je neosporno da je Stepinac spašavao pojedine Srbe i Židove, ali tek nakon što su ustaše ubile njegovog brata zbog suradnje s partizanima.

'Radi se o čovjeku koji se za vrijeme rata nije snašao. Nikakva revizija sudskog postupka neće izmijeniti tu činjenicu. Ova presuda samo može produbiti podjele, koje su i tako potaknuli upravo hrvatski ekstremisti koji ne mogu prežaliti izgubljeni rat', zaključuje Fumić, uz dodatak kako kontroverze oko Stepinca neće biti prevladane sve dok se njegova uloga tijekom rata i poraća ne bude objektivno valorizirala.