ENERGETSKA KRIZA

Makedonci u panici zbog štednje struje: U ministarstvu zabranjeno punjenje romobila, u dućanima gase hladnjake, hrana se kvari...

  • Autor: B. Stilin
  • Zadnja izmjena 06.09.2022 12:15
  • Objavljeno 06.09.2022 u 12:13
Romobili su sve češći na ulicama Skoplja

Romobili su sve češći na ulicama Skoplja

Izvor: EPA / Autor: GEORGI LICOVSKI

Odlukom makedonske vlade, od 1. rujna 2022. na snazi su mjere štednje električne energije, a izdane su i preporuke poduzetnicima kako mogu uštedjeti struju uoči najavljenog udara energetske krize. Ipak, uz navedene preporuke, pojedini poduzetnici, ali i vladine institucije, odlučili su povući neke kontroverzne poteze

Mjere predviđaju smanjenje potrošnje grijaćih i klimatizacijskih uređaja, gašenje žarulja kada ima dovoljno dnevnog svjetla, gašenje dekorativne rasvjete na pročeljima javnih zgrada i spomenika kulture, obavezno gašenje računala nakon posla, redovitu zamjenu filtara grijaćih i klimatizacijskih uređaja te ispis samo nužnih materijala.

Ipak, ministarstvo prometa i veza uvelo je i specifičnu mjeru vezanu za svoje djelatnike. Ministar Blagoja Bočvarski zabranio je punjenje električnih romobila, bicikala i vespi u prostorijama ministarstva. Uvjeren je da će time postići cilj od 15 posto manje potrošnje struje koji je zacrtala vlada, jer za one koji ga ne postignu slijede sankcije.

Slične preporuke prošlog tjedna poslovnoj je zajednici izdao ministar gospodarstva Krešnik Bekteši, preporučivši privatnom sektoru gašenje dekorativne rasvjete, kao i one za unutarnje prostorije i hale gdje je to moguće.

Neki su i te preporuke kreativno shvatili. Portal Skopjeinfo već nekoliko dana prenosi svjedočanstva građana koji kupuju u najvećem domaćem trgovačkom lancu Tinexu. Građani tvrde da su isključeni hladnjaci u velikom broju dućana ovog lanca te nalaze, primjerice, mesne i mliječne proizvode čuvane na sobnoj temperaturi. Jedan od građana tvrdi da su mu u Tinexu rekli da su 'takav nalog dobili od države'.

  • +3

Solarna elektrana u blizini termoelektrane Oslomej u Sjevernoj Makedoniji

Izvor: EPA / Autor: GEORGI LICOVSKI

S velikim problemima suočava se gospodarstvo u Štipu, najvećem gradu istočnog dijela Sjeverne Makedonije koji se oslanja na tekstilni sektor. Proizvođači odjeće ističu da su im aktualni računi za struju četiri do pet puta veći od prethodnih, pa dobar dio proizvođača, unatoč brojnim narudžbama iz inozemstva, razmatra zatvaranje pogona, osim onih koji su na vrijeme postavili fotonaponske ploče, javlja Telma.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!