DANSKA BANKA SAXO

'Štedni ulozi u Europi više neće biti zaštićeni!'

04.04.2013 u 13:20

Bionic
Reading

Danska investicijska banka Saxo izišla je s katastrofičnom prognozom za Europu - njihovi ekonomisti tvrde kako nakon ciparske krize štedni ulozi više neće biti sigurni nigdje na Starom kontinentu?! Upozoravaju i kako će se bankarska kriza nakon katastrofe na Cipru proširiti Europom

B92. net prenosi Tanjugovu vijest kako Saxo predviđa da će gubitke prvo pokrivati štediše i vlasnici propalih bankarskih organizacija te da će pomoć EU-a slijediti tek nakon toga.

To znači, prema mišljenju ekonomista banke Saxo, da 'više nikakvi ulozi u Europi neće biti zaštićeni, jer smo na pragu razdoblja u kojem je politička logika jača od ekonomske'.

Na Cipru se, piše B92.net, situacija ne smiruje poslije bankrota tamošnjih banaka iz kojih su, prema izvještajima lokalnih medija, 'snalažljive kompanije i tri osobe' iznijele oko pola milijarde eura u prva dva tjedna tzv. bankarskog odmora, kad je transfer novca bio formalno zabranjen.

Prema navodima medija u Nikoziji, na koje se poziva agencija Itar Tas, neke ciparske, ruske i ukrajinske tvrtke uspjele su izbjeći 'šišanje' njihovih depozita, dok londonski Financial Times piše kako će se o tom skandalu u iduća naredna tri mjeseca voditi posebna istraga, koju je osobno naredio predsjednik Cipra Nicos Anastasiades

No i on je prošlog tjedna spominjan kao jedan od sudionika u ilegalnim novčanim transakcijama tokom zabrane podizanja novčanih uloga iz domaćih banaka, s ciljem da vlastiti i novac svoje obitelji hitno 'oslobodi' iz bankrotiralih banaka.

Poznata ciparska obitelj Lutsius, koja je u rodbinskoj vezi s predsjednikom Cipra, uspjela je u kriznom razdoblju, prema navodima medija u Nikoziji, s računa bankrotirale banke Laiki prebaciti na sigurna mjesta desetine milijuna eura, a slično je učinio i ukrajinski tajkun Rinat Ahmetov, ali i neki njegovi ruski kolege.