HOĆE LI U PROCEDURU?

Staru HNS-ovu inicijativu za opoziv vlade potpisao i Most

08.06.2017 u 17:09

Bionic
Reading

Prije samo mjesec dana HNS je najavio da će prikupiti potpise za izglasavanja povjerenja Vladi. Iako su se okolnosti od tada promijenile, SDP i Most koji tada nisu željeli dati potpise, sada su aktivirali tu inicijativu

U SDP-u su, kako je tportal već pisao, uoči drugog kruga izbora počeli razmišljati o davanju potpisa za inicijativu koju je HNS pokrenuo još prije mjesec dana. Tada HNS zahtjev za povjerenje Vladi nije predao u saborsku proceduru jer nije imao dovoljno potpisa.

Tadašnji predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak apelirao je na SDP da potpiše inicijativu kako bi se vidjela većina, no u glavnoj oporbenoj stranci smatrali su da će se većina vidjeti na izglasavanju novih ministara.

Kako doznajemo, ovih dana potpise su na inicijativu već dali neki SDP-ovci, ali i Mostovi zastupnici.

Prema informacijama koje su prije mjesec dana dolazile iz HNS-a, prikupljeno je i 9 potpisa iz te stranke, potpis HSU-ovog Silvana Hrelje te tri IDS-ova potpisa. Papir s potpisima HNS-ovci su ostavili kod SDP-a, a ta ga je stranka odlučila aktivirati.

U slučaju da i dio HNS-a povuče svoje potpise, SDP može i sam poslati inicijativu u proceduru.

S obzirom da HDZ ima većinu, stara HNS-ova inicijativa ne bi dobila prolaz, no prilikom glasovanja, HNS-ovi zastupnici koji čine novu većinu morali bi glasati protiv svojeg ranijeg prijedloga.