PRIVATNA TUŽBA

Stanković tužio Pernara, hoće li mu sad biti skinut imunitet?

13.12.2016 u 15:52

Bionic
Reading

Mandatno-imunitetno povjerenstvo sutra će ponovno odlučivati o skidanju imuniteta saborskom zastupniku Ivanu Pernaru. U ovom slučaju Pernaru će najvjerojatnije ostati imunitet s obzirom na to da se radi o privatnoj tužbi Aleksandra Stankovića

Nakon što je mu je ostao imunitet u slučaju privatne tužbe Marijana Hanžekovića, ali skinut zbog pisanja grafita zbog čega ga progoni DORH, Ivan Pernar opet će biti tema Mandatno-imunitetnog povjerenstva.

Radi se, potvrdio je za tportal predsjednik MIP-a Žarko Tušek, o privatnoj tužbi koju je protiv Pernara podignuo voditelj 'Nedjeljom u dva' Aleksandar Stanković. S obzirom na to da se radi o privatnoj tužbi, MIP će, sukladno dosadašnjoj praksi, najvjerojatnije predložiti Saboru da se imunitet ne skine.

Podsjetimo, prije mjesec dana Ivan Pernar napustio je studio tijekom intervjua u emisiji 'Nedjeljom u dva' Aleksandra Stankovića, a nakon toga je u javnim nastupima i na Facebooku uputio niz ružnih riječi na račun voditelja.

Stanković ga je odlučio tužiti, no Pernara zasad štiti imunitet. Zastupnik Abecede demokracije već je dva puta bio na dnevnom redu MIP-a. U jednom slučaju odbijeno je skidanje imuniteta, a u drugom je MIP predložio skidanje imuniteta. Sukladno zakonu, Sabor o imunitetu odlučuje u svakom pojedinačnom slučaju i ako je Pernaru skinut imunitet u jednom slučaju, on vrijedi samo za taj slučaj.


MIP i o prigovoru Šišljagića i Burića

MIP će sutra raspravljati i o prigovoru Dinka Burića i Vladimira Šišljagića o određivanju zastupnika koji će zamijeniti Branimira Glavaša u Saboru. Naime, Glavaša je zamijenio Josip Salapić, no Burić i Šišljagić smatraju da su oni imali prednost jer su na izborima imali više preferencijalnih glasova.

'MIP uzima kao relevantan podatak prijedlog političke stranke vezano za zamjenika zastupnika. Naime, MIP se ne upušta u preispitivanje stranačkih dogovora u odnosu na činjenicu da je pojedini zastupnik koji je dobio najviše preferencijalnih glasova mogao i odustati od obnašanja dužnosti zamjenika zastupnika. U tom slučaju skladno odredbi članka 43. stavka 3. Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor zamjenika određuje politička stranka kojoj je u vrijeme izbora pripadao zastupnik kojem je mandat prestao ili miruje', poručili su iz MIP-a prije tjedan dana.

Pitanje je i hoće li na odluku o prigovoru utjecati činjenica da u trenutku kada je Glavaš mandat stavljao u mirovanje Burić i Šišljagić više nisu bili članovi HDSSB-a.