kaos u zavodu

Stanje s protupožarnim avionima nikad nije bilo gore, a iz CERP-a poručuju: Mi nismo odgovorni za propuste ZTC-a

  • Autor: V. Mo.
  • Zadnja izmjena 03.08.2022 15:50
  • Objavljeno 03.08.2022 u 15:37
Ilustracija / Kanader

Ilustracija / Kanader

Izvor: Cropix / Autor: Jure Mišković

U Zrakoplovno-tehničkom centru, zavodu koji, među ostalim, servisira protupožarne avione, vlada potpuni kaos. Šef Uprave Zdravko Klanac i vodeći ljudi koji bi se trebali brinuti o tome da su avioni ispravni proteklih dana bili su na godišnjem odmoru, radnici uzimaju bolovanje pa odlaze raditi u inozemstvo, a stanje s kanaderima i zračnim traktorima nikad nije bilo gore

'Uprava Zrakoplovno-tehničkog centra (ZTC) još je jednom prekršila obećanje i jučer Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu nisu predana tri protupožarna aviona koja su kod njih na servisu', pisao je u ponedjeljak Jutarnji list, navodeći da je riječ o jednom kanaderu i dva Air Tractora, od kojih je za jednoga rok za završetak radova pomaknut već treći put. Prema obećanjima uprave ZTC-a, taj je avion trebao biti završen i predan na uporabu 15. srpnja, pa je to bilo odgođeno za četiri dana, pa je rok ponovno pomaknut. Zbog toga će usred požarne sezone u Hrvatskoj, a pomoć svako malo traže i susjedne Slovenija i BiH, zračne protupožarne snage i dalje gasiti požare sa samo četiri kanadera i tri Air Tractora.

Dva dana nakon tog članka, a uoči sastanka predstavnika Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP), ZTC-a i MORH-a te konferencije za medije koja bi trebala uslijediti nakon njega, priopćenjem na svojim službenim stranicama javio se CERP, čiji je ravnatelj Milan Plećaš prema svojoj dužnosti predsjednik Skupštine ZTC-a.

  • +33
  • +30

Kanader gasi požar kod Umaga

Izvor: Cropix / Autor: Goran Sebelic

'Sukladno izvještavanju medija, a radi davanja točnih informacija, navodimo sljedeće:

Skupština društva ZTC d.d. Velika Gorica, zastupana po CERP-u, ne vodi i nije odgovorna za operativno poslovanje i nadzor poslovanja navedenog društva te ne može biti odgovorna za eventualne propuste u poslovanju. Poslovanje vodi Uprava društva, a Nadzorni odbor nadzire vođenje poslova društva te podnosi glavnoj skupštini izvješće o obavljenom nadzoru vođenja poslova društva.

Uprava društva je organ društva, koja vodi poslove društva na vlastitu odgovornost te je odgovorna za operativno vođenje poslova i praćenje ispunjenja ugovornih obveza u ugovorenim rokovima, kao i za kašnjenje u ispunjavanju navedenih obveza. Slijedom navedenog, medijski napisi o odgovornosti CERP-a za propuste u poslovanju društva ZTC d.d. su neutemeljeni i neistiniti. CERP je kao zastupnik Republike Hrvatske zatražio od Nadzornog odbora i Uprave društva dostavu Izvješća o stanju u društvu s naglaskom na pitanja nepoštivanja rokova isporuke protupožarnih aviona i neadekvatan broj izvršitelja preuzetih obveza.

Nakon zaprimanja odgovarajućih izvješća utvrdit će se činjenice i donijeti odgovarajuće odluke iz nadležnosti skupštine društva te će se i nadalje poduzimati sve radnje na koje je CERP kao zastupnik Republike Hrvatske u skupštini društva ovlašten sukladno odredbama Zakona o trgovačkim društvima, kako bi se utvrdila odgovornost i spriječili propusti u poslovanju', piše u priopćenju CERP-a.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!