NOVINARI ZABRANJENI

Stanišić i Simatović stigli u Beograd

31.05.2013 u 12:06

Bionic
Reading

Bivši načelnik Službe državne bezbednosti (SDB) Jovica Stanišić i komandant Jedinice za specijalne operacije (JSO) te službe Franko Simatović Frenki, koji su jučer u Haškom tribunalu oslobođeni optužbi za ratne zločine u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj avionom Vlade Srbije sletjeli su na aerodrom u Beogradu, izvještava dopisnik agencije Anadolija

Inače, njih dvojica letjeli su vladinim avionom iz Rotterdama oko 7,30 sati.

Kako ja javio reporter agencije Anadolija, brojni novinari još nisu imali priliku vidjeti Stanišića i Simatovića. U ovom trenutku kod beogradskog aerodroma se nalaze vozila kojima bi, kako se pretpostavlja, dvojica bivših šefova Državne bezbednosti Srbije trebali biti odvezeni.

Novinarima je kazano da je otkazan susret oslobođenih čelnika tajne srbijanske policije s domaćim i stranim novinarima koji je planiran u VIP odjelu beogradskog aerodroma.

Tibunal je presudio da Stanišić i Simatović nisu odgovorni za usmjeravanje, organiziranje, opremanje, obučavanje, naoružavanje i financiranje jedinica Državne bezbednosti Srbije, koje su, kako se navodilo u optužnici, ubijale, progonile i deportirale civile Hrvate, Bošnjake, bosanske Hrvate i druge nesrbe iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske od 1991. do 1995. godine.

Haško tužiteljstvo, kako je konstatirano, nije dokazalo izvan razumne sumnje da su Stanišić i Simatović planirali ili naredili zločine za koje su terećeni.

Tužiteljstvo je Stanišića i Simatovića teretilo da su sudjelovali u 'udruženom zločinačkom poduhvatu', kojem je cilj bio uklanjanje većine Hrvata i Bošnjaka iz velikih dijelova Hrvatske i BiH od 1991. do 1995. godine.

Optužnica je u pet točaka teretila Stanišića i Simatovića za zločine protiv čovječnosti i povrede ratnog prava i običaja, počinjene na području Hrvatske i BiH progonom, ubojstvima, deportacijama i drugim nečovječnim djelima.

U tom poduhvatu bili su, po optužnici, uz dvojicu optuženih, bivši jugoslavenski predsjednik Slobodan Milošević, te vojne i političke vođe bosanskih i hrvatskih Srba Ratko Mladić, Radovan Karadžić, Biljana Plavšić, Milan Martić, Goran Hadžić i Milan Babić, vođa srpskih radikala Vojislav Šešelj i komandant paravojnih jedinica Željko Ražnatović Arkan.

Haški tribunal je utvrdio da su optuženi, uz ostalo, organizirali sudjelovanje zloglasne Jedinice za specijalne operacije (JSO) tzv. 'Jedinice' u akcijama u Bosanskom Šamcu i Doboju 1992. godine.


Ovi doprinosi pomogli su, kazano je, činjenju zločina u Bosanskom Šamcu i Doboju. No, većina članova Vijeća smatra da pomoć koje su pružili 'Jedinici' nije bila usmjerena na činjenje kaznenih dijela, uključujući i ubojstva i deportacije.

Sud je konstatirao da su postojale manje veze između optuženih, policije SAO Krajine i drugih jedinica koje su činile zločine poput Srpske dobrovoljačke garde ili 'Arkanovaca', 'Škorpiona' i drugih sličnih jedinca.

No, kako je istaknuto u Hagu, optuženi nisu ni u jednom slučaju, kada su pripadnici tih jedinica činili zločine, odigrali ulogu koja bi povlačila kaznenu odgovornost.

'Većina članova vijeća nije mogla zaključiti da su pomagali i podržavali Srpsku dobrovoljačku gardu (SDG), 'Škorpione', policiju SAO Krajine', kazao je nizozemski sudac.