TERET ARGUMENATA

SSSH pozdravio povlačenje izmjena mirovinsko-radnih zakona, Sever očešao poslodavce

16.10.2019 u 13:54

Bionic
Reading

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) pozdravio je u srijedu odluku Vlade o povlačenju šest mirovinsko-radnih zakona iz hitne procedure, kao i najavu da će te zakonske prijedloge Vlada dodatno razmotriti sa socijalnim partnerima i potom ih uputiti u redovnu proceduru.

Riječ je o paketu zakona kojima se definira mogućnost produljenja rada za još tri godine nakon ispunjenja uvjeta za minimalnu mirovinu sa 65 godina, koje je Vlada jutros na telefonskoj sjednici povukla iz procedure.

SSSH u priopćenju podsjeća da je u otvorenom pismu premijeru Andreju Plenkoviću istaknuo kako bi bilo racionalno i odgovorno odustati od usvajanja izmjena tih zakona u hitnom postupku, jer treba provesti prethodnu procjenu učinaka propisa i predvidjeti prijelazno razdoblje primjene za sve ili pojedine djelatnosti.

U pismu smo također istaknuli da je pri cjelovitom sagledavanju mogućih rješenja za ostvarivanje dogovorenih ciljeva potrebno razmotriti i samu opravdanost zakonske norme o automatskom prekidu radnog odnosa zbog toga što je radnik navršio određenu dob, odnosno stekao uvjete za mirovinu, ističu sindikalci.

Naime, u većini zemalja članica Europske unije ne postoji zakonska odredba o automatskom prekidu radnog odnosa zbog dobi i/ili stjecanja uvjeta za mirovinu, dok se u nekima, poput Poljske, Austrije i Slovenije to čak smatra izravnom diskriminacijom radnika na osnovu dobi.

Želimo vjerovati kako je Vlada ovako postupila pod "teretom argumenata", odnosno da je spremna buduće propise donositi i mijenjati kroz dijalog, jer samo takav pristup jamči njihovu kvalitetu i održivost, poručuje SSSH.

Sever: Izlazimo na ulicu ako se bude otezalo sa izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju

Komentirajući povlačenje paketa zakona vezanih za produljenje radnoga vijeka, predsjednik Nezavisnih sindikata Krešimir Sever ističe da je Vlada to učinila pod utjecajem poslodavaca, iako su i sindikati smatrali da je potrebno provesti raspravu o tom zakonskom paketu kako bi se sagledao njihov utjecaj.

Simptomatično mu je da su o povlačenju zakona prvi doznali poslodavci, jer je HUP jutros o tome izvijestio javnost, dok sindikati o tom potezu Vlade nisu bili obavješteni. Poslodavci su, kaže, postigli dogovor o tome iza kulisa, bez sindikata.

Sever očekuje da će poslodavci vjerojatno pokušati sada postići i neke druge izmjene u Zakona o radu, koje ih već godinama "žuljaju", poput pitanja radnog vrijeme, otpremnina i olakšavanja otpuštanja radnika, ali sindikati to neće prihvatiti.

Podsjeća da su u hitnoj proceduri ostale izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju, a ako i one budu povučene sindikati će organizirati prosvjede na ulicama jer je upravo u izmjenama tog zakona vraćanje granice​ za starosnu mirovinu sa 67 na 65 godina života, što je bio glavni zahtjev referendumske inicijative "67 je previše", koja je za to prikupila više od 700.000 potpisa.

Iz procedure su danas povučene izmjene zakona o radu i o državnim službenicima, o zdravstvenoj zaštiti, o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju te izmjene Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi.