DETALJNI IZVJEŠTAJI

Srpski mediji pažljivo prate predsjedničke izbore u Hrvatskoj

22.12.2019 u 15:13

Bionic
Reading

Beogradski mediji pozorno u nedjelju prate predsjedničke izbore u Hrvatskoj, a elektronički mediji u izvješću ističu podatak Državnog izbornog povjerenstva (DIP) da je izlaznost tijekom prijepodneva za 100.000 birača veća nego u isto doba prije pet godina

Radio-televizija Srbije (RTS) i "Politika" o izborima izvještavaju pod neutralnim naslovima "Hrvatska bira predsjednika" i "Hrvati biraju predsjednika", N1 također: "Građani Hrvatske biraju predsjednika, izlaznost veća nego 2014."

"Danas ključni izbori u Hrvatskoj - Kolinda i Milanović rame uz rame, ali tko god da pobjedi zadržat će negativni stav prema Srbiji", ocjenjuje na svom portalu list "Blic", pozivajući se na ocjene političkih analitičara u Srbiji i Hrvatskoj.

"Bilo da na današnjim predsjedničkim izborima u Hrvatskoj pobjedi - Kolinda Grabar Kitarović, Zoran Milanović ili Miroslav Škoro, to neće promjeniti službeno stajalište Zagreba prema Srbiji i putu Srbije k Europskoj uniji. On će i dalje ostati hladan, negativan i na staklenim odnosima, smatraju analitičari u obje države", piše "Blic".

  • +16
Političari glasaju na predsjedničkim izborima Izvor: Pixsell / Autor: Marin Tironi/PIXSELL

Portali prenose i ocjene da u dijaspori najveće izglede imaju Grabar-Kitarović i Škoro, te zanimljivost iz Mostara gdje je predsjednik jednog biračkog odbora zaspao i zakasnio otvoriti biračko mjesto.

Srbijanski elektronički mediji navode da je najveća izlaznost tijekom prijepodneva zabilježena u Varaždinskoj županiji, zatim na teritoriju Zagreba, u Karlovačkoj i Koprivničkoj-križevačkoj, a najmanje glasača izišlo je na birališta u Zadarskoj, Šibensko-kninskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Hrvatskoj zajednici i građanima Hrvatske u Srbiji omogućeno je da se izjasne, a oko 30.000 građana s dvojnim državljanstvom može do 19 sati glasati o predsjedničkim kandidatima u Veleposlanstvu Hrvatske u Beogradu, te Generalnom konzulatu u Subotici.

Čelnici hrvatske zajednice u Srbiji pozvali su glasače da u što većem broju izađu na birališta i iskoriste zakonsko pravo.