objava na Twitteru

Srpska premijerka Plenkoviću: Blokirajte nas, da cijela EU vidi vaše vrijednosti

26.08.2022 u 22:25

Bionic
Reading

Ana Brnabić, srpska premijerka, na svom Twitter profilu osvrnula se na izjavu premijera RH Andreja Plenkovića prema kojoj se hrvatskim pilotima neće dogoditi ništa zbog srpske optužnice

"Plenković kaže "pilotima se neće dogoditi ništa", pa samo da dopunim da bi informacija koju je pružio bila potpuna - pilotima koji su bombardirali kolonu civila u bijegu, na tlu druge države i ubili 4 djece, 1 djevojku, starce i starice, neće se u HR dogoditi NIŠTA. EU i dalje šuti.

Konačno, dajte blokirajte nam više taj europski put zato što tražimo, nakon 27 godina ignoriranja od strane svih, pravdu za pobijenu djecu. Što prijetite samo? Blokirajte, da cijela EU vidi vaše vrijednosti! Kad blokirate, kolegama u EU objasnite da štitite ubojice djece. Hajde", napisala je Brnabić na Twitteru.

'Hrvatskim pilotima se neće dogoditi ništa. Ni danas, ni sutra, ni za deset godina, bit će u Hrvatskoj i živjet će tu mirnim životom. To će im danas priopćiti. Pomoći im pravnim savjetima i da nikad ne dođu u situaciju da su ugroženi. Kako će se ovo reflektirati na odnose Hrvatske i Srbije, to je drugo pitanje', rekao je Plenković jutros.

Popodne je iz vlade stiglo priopćenje o sastanku s pilotima na kojemu su sudjelovali predstavnici Ministarstva hrvatskih branitelja, Ministarstva pravosuđa i uprave, Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva vanjskih i europskih poslova te drugih nadležnih tijela, priopćeno je iz vlade RH. Istaknuto je da Hrvatska od nadležnih srbijanskih tijela nije zaprimila službenu informaciju o podizanju ili potvrđivanju optužnica protiv pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i hrvatskih branitelja.

Piloti, kojima srbijanska tijela na teret stavljaju navodna kaznena djela, nisu obaviješteni o pokretanju kaznenoga postupka, niti su u bilo kojoj fazi kaznenoga postupka ispitani, niti je traženo njihovo ispitivanje putem nadležnih tijela Republike Hrvatske, naveli s iz Vlade.

Javno tužil​aštvo Srbije, podsjetimo, za ratne zločine optužilo je pripadnike Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Vladimira Mikca (67) iz Ptuja, Zdenka Radulja (69) iz Osijeka, Željka Jelenića (69) iz Pule i Danijela Borovića (64) iz Varaždina da su 7. i 8. kolovoza 1995. naredili raketiranje kolone izbjeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u mjestu Svodna kod Novog Grada.

  • +7
Ana Brnabić Izvor: EPA / Autor: ANDREJ CUKIC