EX-MINISTRICA HOLY

'Sretna sam što moj potpis neće biti na Plominu 3'

24.10.2012 u 14:27

Bionic
Reading

Saborska zastupnica i bivša ministrica zaštite okoliša Mirela Holy u Puli je na predavanju na temu održivog razvoja u Hrvatskoj izjavila da je 'sretna što neće morati kao ministrica staviti potpis na realizaciju projekta izgradnje novog bloka Termoelektrane na ugljen u Plominu'

To nije idealno rješenje, premda bih, da sam obnašala tu funkciju, trebala staviti svoj potpis jer ne mogu na tom položaju gledati stvari samo iz svoje perspektive, istaknula je Holy.

Dodala je da Plomin C donosi neke pozitivne pomake, ali i negativne stvari, smatrajući pritom projekt neisplativim.

Govoreći o tvornici kamene vune Rockwool u Pićnu, čija je izgradnja također izazvala nezadovoljstvo tamošnjih mještana, Mirela Holy je naglasila da je najveća slabost te tvornice njena pozicija u kotlini. Pretpostavlja da je i sam investitor nesretan zbog lokacije koja se pokazala neprimjerenom.

Obraćajući se okupljenim studentima i građanima, Holy je kazala da postoje tri stupa održivog razvoja - i to gospodarski razvoj, zaštita okoliša te zaštita socijalnih interesa zajednice. Navela je da je zaštita socijalnih interesa najslabiji koncept razvoja, a bit će, smatra ona, sve prisutnija u godinama koje slijede, s obzirom da građani, kako je rekla, 'sve češće javno izražavaju nezadovoljstvo nekim gospodarskim projektima'.


Zmajlović: Holy može pričati što želi jer ne snosi nikakvu političku odgovornost

U utorak je u Dnevniku 3 HTV-a povodom problema sa zbrinjavanjem otpada kod Rijeke i Varaždina gostovao ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović.

'Ljudi koji žive blizu smeća su frustrirani i treba ih razumjeti, no blokada i očekivanja da se problem riješi preko noći nisu realna', rekao je ministar.

Pojasnio je da će na riječkoj Marišćini do kraja 2014. biti izgrađeno postrojenje za mehaničku obradu otpada. Projekt je financiran novcem EU-a. O slučaju varaždinskog otpada koji se balira ministar je rekao da je riječ o privatnoj investiciji opterećenoj aferama.

'Vlasnik postrojenja je u sporu s gradom i pod istragama. Aktualna gradska vlast je riješila problem, a taj je slučaj primjer kako stvari ne bi trebalo voditi', rekao je.

Na upit kako komentira stav svoje prethodnice Mirele Holy koja tvrdi da bi se slučajevi zbrinjavanja otpada s postojećim zakonima mogli puno brže rješavati, a stoje u ladici, Zmajlović je rekao da se intenzivno radi na implementiranju novih europskih uredbi u postojeće zakone.

'Kolegica Holy ne snosi nikakvu političku odgovornost pa može govoriti što želi, ali zakoni ne stoje u ladici', poručio je Zmajlović.