događa se nezamislivo

Srebrenički SDS i SDA ulaze u koaliciju zbog fotelja

08.03.2017 u 12:19

Bionic
Reading

Politički sukobi i nesuglasice unutar srebreničkih ogranaka Srpske demokratske stranke (SDS) i Stranke demokratske akcije (SDA) ovih su dana kulminirali i, po svemu sudeći, dovest će do političkog obrata o kojem dosad nitko nije mogao ni sanjati. Te dvije stranke će, naime, koalirati na općinskoj razini u gradu koji je sinonim za najveći pokolj na Starom kontinentu nakon završetka Drugog svjetskog rata, a sve zbog podjele fotelja

Kako javljaju bošnjački mediji, do dosad nezamislivog političkog udruživanja moglo bi doći nakon što se raspalo jedinstvo srpskih stranaka u Srebrenici jer je jedanaest od ukupno 21 odbornika sastavljenih od članova SDS-a, SDA te srpskih Demokratskog narodnog saveza (DNS), Partije demokratskog progresa (PDS) i Narodnog demokratskog pokreta (NDP) uputilo zahtjev za izvanrednu sjednicu parlamenta na kojoj će tražiti smjenu predsjednika i potpredsjednika Skupštine općine Srebrenice, što praktično znači i formiranje nove skupštinske većine. Time bi u Skupštini općine Srebrenica, barem prema najavama pojedinih odbornika, uskoro mogla biti formirana nova većina u kojoj ovaj put neće biti Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

U SNSD-u tvrde kako je dosadašnje jedinstvo srpskih stranaka u gradu, postignuto na prethodnim izborima, kad su sve stranke podržale načelnika Mladena Grujičića, uzdrmano zbog osobnih interesa pojedinaca iz redova SDS-a.

Po riječima prvog čovjeka srebreničkog SNSD-a Radomira Pavlovića, gradski SDS udružio se s tvrdim krilom SDA i ulazi u koaliciju s predsjednikom srebreničke Islamske zajednice Alijom Tabakovićem koja 'nastavlja sarajevsku politiku rušenja Republike Srpske na najosjetljivijoj točki tog entiteta'.

U SDS-u tvrde da je razlog formiranja nove skupštinske većine činjenica da je SNSD zadržao za sebe sve najvažnije pozicije i da je prekršio ranije dogovore.

'Pokrenuli smo beskonačno mnogo inicijativa za razrješenjem političke krize koja je postala službena, no nismo imali prave sugovornike u politici SNSD-a', kazao je predsjednik Općinskog odbora SDS-a Momčilo Cvjetinović.

SDS u Srebrenici raskinuo srpsku koaliciju Izvor: Društvene mreže / Autor: RTRS

S druge pak strane u Srebrenici se nastavlja i sukob unutar SDA, koja je već neko vrijeme podijeljena na dvije skupine odbornika, budući da je jedan dio njih ušao u prvobitnu koaliciju sa SNSD-om, čemu se protivio drugi dio odbornika. Dosadašnji predsjednik Općinskog odbora Hamdija Fejzić prstom upire na stranačkog kolegu Aliju Tabakovića koji, kako tvrdi, čini sve kako bi izazvao krizu u Srebrenici.

'Ista ta skupina oko Alije Tabakovića osuđivala je one koji su ušli u normalnu implementaciju izbornih rezultata. Zašto se ide sa Srbima i zašto je izabran Srbin za načelnika. Namjerno su izazvali krizu kako bi isplivali i došli do pozicija', smatra Fejzić.

Nesuglasice u Općinskom odboru SDA Srebrenica traju još od prošlogodišnjih priprema za lokalne izbore, a nakon loših izbornih rezultata stanje se pogoršalo. Unutar stranke prštale su međusobne optužbe tko je pridonio tome što je Srebrenica prvi put nakon rata izgubila mjesto općinskog načelnika, ali i većinu u Skupštini općine Srebrenica.

Pet odbornika iz SDA, nakon proglašenja izbornih rezultata, otišlo je u oporbu u lokalnom parlamentu, a dva su se priključila skupštinskoj većini, od kojih je spomenuti Fejzić imenovan i za predsjednika Skupštine općine Srebrenica, a oporbenjaci su imali podršku vrha Stranke demokratske akcije koja je formirala Povjerenstvo za Srebrenicu.

Unutarstranačke nesuglasice kulminirale su fizičkim sukobom, kad je dvadesatak članova SDA izguralo Sadika Ahmetovića i Adila Osmanovića, visokopozicionirane stranačke dužnosnike koji su iz Sarajeva poslani kako bi smirili višemjesečne tenzije.

Snimka napada na Adila Osmanovića u Srebrenici Izvor: Društvene mreže / Autor: Al Jazeera Balkans

Inače, izvanredna sjednica Skupštine Općine Srebrenice mora biti zakazana u roku od 15 dana, a među prvim točkama bit će smjene aktualnog predsjednika i potpredsjednika lokalnog parlamenta.