NAJPOZNATIJI VIŠESTRUKI UBOJICA

Srđan Mlađan na slobodu izlazi 2025. godine

17.01.2013 u 13:22

Bionic
Reading

Jedan od najpoznatijih zločinaca po brutalnosti u Hrvatskoj, Srđan Mlađan najdugovječniji je 'stanar' Odjela pojačanog nadzora u lepoglavskoj kaznionici, a na slobodu će, po svemu sudeći, moći tek 2025. godine, piše Večernji list

Da će na Mlađan na slobodu tek kad navrši 44. godinu, Večernjem listu potvrđeno je u Ministarstvu pravosuđa. Naime, prvobitno se spominjalo da bi Mlađan ponovni život iza rešetaka mogao okusiti već ove godine, jer je za posljednje ubojstvo osuđen kao mlađi punoljetnik na 15, a ne na 40 godina, no to se ipak neće dogoditi. Naime, osim presuda za ubojstva koje na kraju ipak nisu zbrojene u jednu kaznu, Mlađan kaznu služi i zbog razbojništava.

Podsjetimo, Mlađan je još davne 1998. ubio 16-godišnju gimnazijalku Elizabetu Šubić i umirovljenika Petra Jančića, zbog čega je kao maloljetnik osuđen na 10 godina zatvora. Uhićen je dva mjeseca nakon drugog ubojstva, nekoliko dana nakon što je naoružan opljačkao sisačku banku. Smješten je u maloljetnički zatvor u Požegi iz kojeg je dvadesetak puta izlazio na slobodne vikende. Taj kobni vikend 'iskoristio je' da u Zagrebu unajmi stan, kupi oružje, opljačka banku, zatoči majku s dvoje djece, ubije policajca Milenka Vrankovića Kinga i spektakularno se preda pred televizijskim kamerama.


Sada više nema pravo na slobodne vikende i u zatvoru služi pojedinačne kazne. Njegov odvjetnik Silvije Degen prisjeća se da je objedinjenje kazni bilo zatraženo.

'Kako je to točno završilo, zbilja se više ne sjećam. Bilo je to davno, a ja Mlađana nikada nisam posjetio u zatvoru, jer on nikada nije ni izrazio želju da dođem. Hladan tip', rekao je Degen koji je zastupao Srđana Mlađana.

Iako Degen nije u kontaktu s Mlađanom, obilaze ga roditelji i članovi udruge koja obilazi zatvorenike koje nitko ne posjećuje.

Prema nekim informacijama, Mlađana je zatvor promijenio. Iako je ne tako davno prijetio da će ubiti zatvorskog cimera, sada ćeliju dijeli s još jednim osuđenikom. Večernji list doznaje da je Mlađan trenutačno u pozitivnoj fazi, ali da mu to nije prvi put i da je teško prognozirati je li kod njega riječ o iskrenom pozitivnom pomaku. Redovito odlazi i k psihijatru, a i dalje dobiva pisma zatvorenika iz drugih zatvora kojima je uzor.