kompromitirane stranice

Srbijansko ministarstvo na prijetnje hakera tvrdi da su svi podaci sigurni

18.01.2023 u 15:46

Bionic
Reading

Svi podaci javne uprave zaštićeni su i nijedan povjerljiv dokument srbijanske vlade nije otkriven, priopćilo je u srijedu srbijansko Ministarstvo informiranja i telekomunikacija u povodu prijetnji na društvenim mrežama i tvrdnji hakerske skupine Anonymous da su kompromitirane pojedine internet stranice

Anonymousi su početkom godine na društvenim mrežama objavili da je hakirana web stranica Vojske Srbije (VS), koja je 5. siječnja nakratko bila nedostupna, a srbijanskom predsjedniku poručili su da se spremi jer će uskoro biti svjedokom "iznimnih iznenađenja u njihovo ime".

Slično intonirane prijetnje stigle su i s drugih računa na Twitteru, koji se potpisuju kao članovi skupine Anonymous, uz preuzimanje odgovornosti za obaranje web stranice VS-a, i poruke Vučiću da ih ne podcjenjuje i da njegovi psi "više neće lajati".

Vučić je uzvratio ironičnom porukom na Instagramu i, uz fotografiju s dva psa, napisao: "Spremamo se za borbu protiv Anonymousa".

"Svi podaci od značaja za Republiku Srbiju čuvaju se u Državnim data centrima u Beogradu i Kragujevcu po najvišim tehničkim i sigurnosnim standardima", priopćilo je Ministarstvo informiranja i telekomunikacija. Naglašeno je da stružne službe MUP-a, Bezbjednosno-informacijske agencije (BIA), Ureda za informacijske tehnologije i elektronsku upravu te VS-a "koordinirano rade i prate sve aktivnosti".

"Uznemirujuće objave" na društvenim mrežama, kako je ocijenilo Ministarstvo, imaju za cilj "zaplašiti građane i predstavljaju element specijalnog rata koji se vodi protiv Srbije".

Od zaposlenika u javnoj upravi zatraženo je da se pridržavaju mjera informacijske sigurnosti i svih sigurnosnih preporuka u vezi s neprovjerenim i sumnjivim e-mail porukama i internet stranicama.

Hakerska skupina koja sebe naziva Anonymous djeluje necentralizirano, nema formalno vodstvo i koristi mahom isti naziv za tisuće naloga na Twitteru.

Vučiću zamjeraju odnos prema Kosovu, to što nije uveo sankcije Rusiji i što blisko surađuje s Moskvom, dok Bruxelles inzistira da Srbija, kao kandidat za članstvo u EU, uskladi svoju vanjsku politiku s Unijom i pridruži se sankcijama međunarodne zajednice Kremlju.