IZOSTANAK POLITIČKE VOLJE

Srbijanski ministar gospodarstva podnio ostavku

25.01.2014 u 20:53

Bionic
Reading

Srbijanski ministar gospodarstva Saša Radulović podnio je u subotu ostavku zbog nedostatne političke volje da se provedu ekonomske reforme, potvrđeno je u Ministarstvu gospodarstva Srbije.

Radulovićevu ostavku prethodnih su dana prosvjedima i jednosatnim štrajkom upozorenja tražili vodeći sindikati, protiveći se predloženim reformama zakona, ali je on još ranije najavio da ne želi biti ministar ukoliko Skupština Srbije ne usvoji Zakon o radu i prateći paket zakona - o privatizaciji i stečaju.

"Ako se reforme ne mogu provoditi, ja više neću biti ministar", rekao je Radulović, reagirajući na prve pritiske i otpore izmjenama zakona.

Vodeći beogradski elektronički mediji su još od jutros među udarnim naslovima imali najavu vijesti da će Radulović podnijeti ostavku, dovodeći je, među ostalim, u vezu s jučerašnjim prosvjedom nekoliko tisuća radnika čije je predstavnike sindikata popodne primio i premijer Ivica Dačić.

Dačić je sindikalnim vođama obećao da će prijedloge spornih zakona o privatizaciji i stečaju razmatrati vladino socijalno-ekonomsko vijeće, prije nego se nađu na dnevnom redu Skupštine Srbije.

"U dosadašnjem tijeku rada, predsjednik vlade nije bio prepreka bilo kakvim reformskim aktivnostima. S druge strane, nije bio ni potpora. Premijer, koji djeluje kao da je pod pritiskom svakodnevnih napada 'žutog tiska', do sada nije pokazivao veliki interes, niti se bavio ekonomskim aktivnostima vlade", navedeno je u jučerašnjem priopćenju iz Radulovićevog ministarstva.

Ministarstvo je ocijenilo i da su prosvjede sindikata protiv donošenja zakona o privatizaciji i stečaju i protiv izmjena Zakona o radu, "izravno poticale političke stranke u cilju zaustavljanja započetih reformi", ali nije navedeno koje su to stranke.

Ministar Saša Radulović preuzeo je resor gospodarstva od Mlađana Dinkića u rujnu 2013. nakon preustroja vlade kojim je, među ostalim, ministarstvo financija i gospodarstva podijeljeno na dva resora. Na prijedlog Vučićevih naprednjaka financije je preuzeo Lazar Krstić, a gospodarstvo Saša Radulović, ali je ubrzo nakon rekonstrukcije Vučićeva potpora Raduloviću značajno opala.

Iz vlade još nije službeno priopćeno da je Radulović podnio ostavku, a vijest o povlačenju ministra gospodarstva podudarila se s izjavom vođe Srpske napredne stranke (SNS) i potpredsjednika srbijanske vlade Aleksandara Vučića o namjeri vladajuće stranke da se u Srbiji održe prijevremeni izbori.