ZA SMANJENJE GUŽVI

Srbija planira uvesti vinjete umjesto naplate cestarina

12.11.2014 u 21:23

Bionic
Reading

Srbija bi za šest do osam mjeseci mogla naplatu cestarine zamijeniti vinjetama, a osim na autocestama postoji ideja da se na isti način naplaćuje i vožnja cestama prvog reda, najavila je u srijedu srbijanska ministrica prometa, građevinarstva i infrastrukture Zorana Mihajlović

Ona je za beogradske medije izjavila kako bi vinjete pridonijele da se smanje gužve na autocestama i rastereti sadašnji sustav naplate cestarina.

'Vinjete bi, prije svega služile da se smanje nepodnošljive gužve na naplatnim kućicama i omoguće bolju kontrolu trošenja novca za održavanje cesta. Zato razmatramo da vinjete uvedemo i na cestama prvog reda, a ne samo na autocestama', rekla je ona.

Cijena vinjeta bila bi slična cjenovniku koji primjenjuju Slovenija i Mađarska, najavila je srbijanska ministrica prometa.

Do kraja prosinca bit će urađene sve financijske analize, a vinjete bi se mogle početi naplaćivati na autocestama kroz Srbiju za šest do osam mjeseci, rekla je Mihajlović.

Po njezinoj procjeni, država bi od sadašnjih 150 milijuna eura prihoda od cestarina prodajom vinjeta mogla prihodovati i do 300 milijuna eura godišnje, što bi pridonijelo većim ulaganjima u cestovnu infrastrukturu i održavanje.

Prema sadašnjim procjenama, kako navodi beogradski list Blic, godišnja vinjeta za osobne automobile koštala bi 65 eura, dok bi vozači kamiona plaćali taksu po pređenom kilometru, uz satelitski nadzor.

Srbija kani slijedti primjere iz okruženja, pa će se vinjete prodavati na benzinskim crpkama i graničnim prijelazima, uz mogućnost izbora dnevne, tjedne, mjesečne ili godišnje vinjete.