TUŽBA ZA GENOCID

Srbija ne pristaje na uvjete Hrvatske

08.01.2014 u 09:54

Bionic
Reading

Savjetnik srbijanskog predsjednika za vanjsku politiku Marko Đurić izjavio je beogradskom tisku da u sporu Hrvatske i Srbije pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) u Den Haagu Beograd neće jednostrano povlačiti tužbu za genocid i poručio kako tužbe treba uzajamno i bezvjetno povući i okrenuti se budućnosti.

'Nećemo jednostrano i uz bilo kakva uvjetovanja povlačiti protutužbu protiv Hrvatske za genocid zato da bismo nauštrb naših državnih i nacionalnih interesa otvorili drugima izlaz iz problema koji su sami stvorili. Naša poruka je bila i ostala: povucimo bezuvjetno tužbe i okrenimo se budućnosti', izjavio je Đurić u intervjuu 'Večernjim novostima'.

Savjetnik srbijanskog predsjednika istaknuo je spremnost srpske strane da se sva druga otvorena pitanja, uključujući i pitanje nestalih, "u dobroj vjeri, u interesu ljudi, istine i budućnosti" rješavaju i dovedu do kraja.

Odgovarajući na pitanje ima li vremena za dogovor sa Zagrebom prije početka procesa pred ICJ u ožujku, Đurić je u povodu poruke hrvatske šefice diplomacije Vesne Pusić da je Hrvatska spremna za razgovor o povlačenju tužbe ukoliko srpska strana dostavi podatke o nestalima, rekao da su uzajamne tužbe za genocid štetne po obje države.

'Stanje za tužbama za genocid nanosi veliku štetu našim republikama. Stvara podlogu za stalno održavanje loših međunacionalnih odnosa i šalje u svijet jako lošu poruku da regija nije prevladala mržnju i krvave povjesne podjele produbljene ratom', ocijenio je savjetnik srbijanskog predsjednika za vanjsku politiku.

On je istaknuo i da se Hrvatska nalazi pred izazovom da prevlada unutarnje otpore normalizaciji međudržavnih i međunacionalnih odnosa.

'Kao inicijator i glavni sudionik sudskog spora, koji mnogi ne bez razloga karakteriziraju kao nastavak jugoslavenskog sukoba pravnim sredstvima, današnja Hrvatska nalazi se pred izazovom prevladavanja unutarnjih otpora normalizaciji međunacionalnih i međudržavnih odnosa u čemu uvijek može računati na potporu Srbije', istaknuo je Đurić za 'Večernje novosti'.

Reagirajući na poruku hrvatske ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić, ranije ovog tjedna sličnu poruku uputio je i srbijanski šef diplomacije Ivan Mrkić koji nije isključio mogućnost povlačenje hrvatske i srpske tužbe za genocid, istaknuvši ipak da se prvi korak očekuje od Hrvatske.

'Da bude jasna jedna stvar, za Hrvatsku je bilo bolje da uopće nije podnosila tu tužbu i bolje je za obje zemlje da tužbe budu povučene', istaknuo je Mrkić za Radioteleviziju Srbije (RTS), naglasivši da 'Srbija nije incijator tog procesa, ali je spremna na taj korak'.