LJUTI ZBOG VOJVODINE

Srbija na inauguraciju Grabar Kitarović šalje otpravnicu poslova

01.02.2015 u 12:49

Bionic
Reading

Srbiju bi na inauguraciji hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović mogao predstavljati dužnosnik niže diplomatske razine, tvrde u nedjelju beogradske 'Večernje novosti', navodeći kao vrlo vjerojatno da srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić neće 15. veljače putovati u Zagreb

'Državni vrh najbliži je odluci da nitko od najviših dužnosnika ne putuje u Hrvatsku 15. veljače i da se ta ceremonija isprati na nižoj diplomatskoj razini', piše taj dnevnik, napominjući da će na inauguraciji hrvatske predsjednice Srbiju najvjerojatnije predstavljati samo otpravnica poslova veleposlanstva u Hrvatskoj Bosa Prodanović.

Prema tvrdnjama tog lista, 'predsjednik Nikolić je definitivno odustao od puta u Zagreb' s obzirom na izjave izabrane predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, koja je, kako se tvrdi u članku, 'Vojvodinu proglasila državom, a Srbe u Hrvatskoj Hrvatima, kao i zbog toga što je inauguracija s 18. veljače pomaknuta na 15. veljače, Dan državnosti Srbije'.

Postojala je zamisao da svečanosti inauguracije nazoči Nikolićev savjetnik za vanjsku politiku i nekadašnji ministar vanjskih poslova Ivan Mrkić, ali će se, prema 'Večernjim novostima', od toga najvjerojatnije odustati s obzirom na 'odnose Beograda i Zagreba posljednjih mjeseci', među kojima i 'prijetnje Hrvatske da će blokirati put Srbije prema EU'.

List podsjeća i na to da je inauguraciji Tomislava Nikolića kao predstavnik Republike Hrvatske nazočio samo hrvatski veleposlanik u Beogradu.