UZ POLITIČKO UVAŽAVANJE

Srbija i Kina jačaju gospodarsku suradnju

04.05.2011 u 22:10

Bionic
Reading

Kineski ministar vanjskih poslova Yang Jiechi i najviši srbijanski politički dužnosnici u srijedu su u Beogradu najavili jačanje gospodarske suradnje između Srbije i Kine, ističući istodobno zajedničku potporu teritorijalnoj cjelovitosti dviju zemalja

Tijekom razgovora s Jiechiem, srbijanski predsjednik Boris Tadić naglasio je kako Srbija načelno podupire politiku 'jedne Kine' te kineskom ministru zahvalio na potpori njegove zemlje očuvanju teritorijalnog integriteta Srbije, navodi se u priopćenju iz ureda srbijanskog predsjednika.

Tadić i Jiechi su razgovarali o bilateralnim odnosima i produbljivanju strateškog partnerstva dvije zemlje, posebice u području gospodarstva.

Sastanku s Tadićem prethodio je sastanak kineskog ministra sa srbijanskim šefom diplomacije Vukom Jeremićem, nakon čega su dvojica ministara na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji također izrazila međusobnu političku potporu dviju zemalja.

Jiechi je kazao kako se Kina zauzima za to da Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) i dalje ima važnu ulogu u rješavanju kosovskog pitanja.

'Kineska strana dosljedno se zauzima za poštivanje suverenosti i teritorijalne cjelovitosti Srbije, kao i poštivanje razvojnog puta koji je srbijanski narod sam izabrao', kazao je kineski ministar.

Izjavio je kako se s Jeremićem složio da dvije zemlje i dalje trebaju jačati međusobnu znanstvenu, tehnološku i kulturnu suradnju.

Jeremić je kazao kako je u razgovoru potvrđena uzajamna potpora i puna suglasnost između Beograda i Pekinga u svim političkim pitanjima. Dodao je kako Srbija podupire politiku 'jedne Kine', izrazivši pritom zahvalnost 'snažnoj potpori Kine u obrani suverenosti i teritorijalne cjelovitosti Srbije'.

Jeremić je izjavio kako je Kina spremna sudjelovati u velikim infrastrukturnim projektima u Srbiji te da se u idućim mjesecima mogu očekivati dogovori o novim projektima.