STROGO KONTROLIRANI MEDIJI

Srbija do pojasa utonula u cenzuru

03.06.2014 u 16:06

Bionic
Reading

Sloboda medija i izražavanja našla se na ozbiljnoj kušnji u Srbiji posljednjih tjedana zbog navodnih obračuna vlasti s neistomišljenicima, posebno nakon katastrofalnih poplava, a sve su glasnije optužbe za cenzuru

Povlače se tekstovi, ruše se sajtovi, zatvaraju se ljudi, a pljušte optužbe da iza svega stoji aktualna vlast predvođena Aleksandrom Vučićem, ili Aleksandarom I., kako su ga počeli nazivati zbog sklonosti prema autokraciji. Nakon što je ostvario apsolutnu pobjedu na izborima, a od razmrvljene oporbe mu ne prijeti nikakva opasnost, Vučić nastoji suzbiti svaku kritiku u medijima i na internetu po ruskom obrascu Vladmira Putina

Priča o cenzuri kulminirala je u nedjelju nakon što je srušen nezavisni portal Peščanik neposredno nakon što je objavio vijest da je ministar policije Nebojša Stefanović prepisao dio završnog doktorskog rada.

Urednica portala Peščanik Svetlana Lukić rekla je da su cijeli dan nakon objavljivanja priče bili izloženi hakerskim DOS-napadima. Situacija se toliko zaoštrila da je čak i OESS prozvao srpske vlasti zbog cenzure.

Dunja Mijatović iz OESS-a upozorila je da su tijekom izvanredne situacije u Srbiji s nekoliko web-stranica uklonjeni sadržaji u kojima se kritizirala reakcija vlade na poplave te da su portali Druga strana i Teleprompter bili nedostupni, dok je s portala Blica izbrisan prošlotjedni blog Dragana Todorovića. Također se pozvala na medijske izvještaje o uhićenjima.

'Uhićenja pojedinaca zbog blogova, komentara ili drugih oblika pisanja nisu prihvatljiva. Imaju negativan utjecaj na opće stanje slobode tiska u zemlji i može dovesti do autocenzure. Pozivam srpske vlasti da stave točku na ovo i prestanu se miješati u rad online medija', rekla je Dunja Mijatović.

Vučić je uzvratio osorno i bahato u maniri pravoga cara zatraživši ispriku od OESS-a zbog kritika. Dan poslije, u utorak, Vučić je ustvrdio da je istraga pokazala da su napadi na Peščanik došli s privatnih adresa i da nitko ne može dokazati da je bilo cenzure. Priča neodoljivo podsjeća na onu narodnu 'kadija te tuži, kadija te sudi', ili barem nama nešto biližu o prisluškivanju bivšeg ministra financija Slavka Linića.

Može Vučić demantirati cenzuru koliko hoće, ali ako tekstovi s interneta ne nestaju pod pritiskom države, onda je sigurno za sve kriv HAARP, jer se sami nisu skinuli. Tekst koji je tportal.hr prenio s agencije BETA u ponedjeljak ujutro o rušenju portala Peščanik netragom je nestao već rano poslije podne.

Vučić ne planira popustiti. Priču o plagijatu doktorskog rada svoja miljenika Nebojše Stefanovića nazvao je najglupljom koju je u životu čuo iako je riječ o mišljenjima triju uglednih srpskih znanstvenika koji rade u Velikoj Britaniji.

Da aktualna srpska vlast ima kratak fitilj, pokazalo je i ponašanje nakon poplava koje su opustošile dijelove Srbije. Troje ljudi uhićeno je i osuđeno na zatvorske kazne zbog 'širenja panike' na društvenim mrežama. Na društvenim mrežama prevladava mišljenje da je riječ o svojevrsnoj osveti vladajućih posvemašnjim kritikama koje su odašiljane na njihovu adresu zbog nesnalaženja u borbi protiv prirodne katastrofe.

Pregovori Srbije s Europskom unijom bit će puni zapreka ako se država nastavi miješati u rad neovisnih medija. Koncentracija moći u rukama jednog čovjeka ponovo se pokazala kao nepoželjna opcija.