marijan pavliček:

Srbija dijeli boračke spomenice, a hoće li RH onda pokrenuti pitanje ratne odštete?

06.06.2023 u 14:45

Bionic
Reading

Zastupnik Marijan Pavliček (HS) zapitao je u utorak hoće li Hrvatska pokrenuti pitanje ratne i odštete logorašima nakon što je srpsko ministarstvo rada i boračkog staža najavilo da će dijeliti boračke spomenice za razdoblje od 1990. do 1999.

Hoće li Hrvatska adekvatno reagirati, s obzirom na to da Srbija sama priznaje da je bila pokrovitelj svih ratova na području bivše države, upitao je zastupnik u saborskom govoru na slobodnu temu i izrazio bojazan. Živimo u nadi, ali bojim se da uz ovakvu vanjsku politiku od aktualne vlasti to možemo očekivati, izjavio je.

Zapitao je i hoće li itko iz Hrvatske reagirati na transparent koji su na nedavni skup Srpske napredne stranke i predsjednika Vučića „donijeli pripadnici srpske zajednice iz Vukovara i neposredne blizine“, a na kojem je pisalo „Vukovar je uz Vučića“. Postavlja se pitanje što rade naše službe imala li povrede Kaznenog zakona, hoće li itko reagirati, rekao je Pavliček.

Na Dan prava osoba s duševnim smetnjama, 6. lipnja, psihijatar i zastupnik HDZ-a Ivan Ćelić (HDZ) naglasio je kako treba raditi na tome da stigma osoba s duševnim smetnjama bude što manja, te da je bitno donošenje strateškog okvira mentalnog zdravlja do 2032. Tim se Danom želi podići razina javne svijesti o toj iznimno ranjivoj društvenoj skupini, koja je često suočena s mnogim predrasudama i stigmatizacijom, a samim time i rizikom od socijalne isključenosti i kršenja njihovih prava, naglasio je.

  • +20
Sabor raspravlja o izmjenama Zakona o državnom inspektoratu Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Dalija Orešković (Centar) pozdravila je vijest da je nevladina udruga Gong uputila Venecijanskoj komisiji upozorenje o netransparentnom i nestručno izrađenom Zakonu o izbornim jedinicama. Voljela bih da na sličan način, na temelju ustavne ovlasti, reagira i predsjednik države, poručila je. Domagoj Hajduković (Socijaldemokrati) najavio je da će Klub njegove stranke predložiti zakonske izmjene kojima bi se borba općina i gradova s komarcima prebacila na županije.

Podsjetio je, naime, da Slavonci i Baranjci ovaj dio godine, zbog komaraca, očekuju sa strepnjom. Prema svemu sudeći, ova će sezona za komarce biti dobra, ali doslovno krvava za stanovnike Osječko-baranjske županije, kazao je. Zasmetalo ga je i što Vlada nije prihvaćala njegove amandmane okrenute borbi s komarcima, nego je to učinila ove godine, kad je predložio HDZ-ov zastupnik. „Godinama podnosim slični amandman, ali izgleda da komarci ne grizu kad apelira oporba“, konstatirao je.

Emil Daus (IDS)  istaknuo je kako je novi vlak, koji je prije tri mjeseca stigao na istarsku prugu, dva puta bio na popravku. Sad ga već mjesec dana nema, a stari vlakovi redovito kasne, a s njima i djeca u školu, osim toga, zbog radova na pruzi, djeca se prevoze i autobusima po lokalnim cestama što dodatno utječe na njihovu sigurnost, kazao je i zaključio „šou program“. Hrvatskim željeznicama je, pak, poručio da „prestanu delati štupide od Istrijana“.