BIVŠI ŠEF TAJNE SLUŽBE IZ ZATVORA:

'Srbija će biti na koljenima ako ja progovorim'

18.11.2013 u 22:24

Bionic
Reading

Nekadašnji šef Resora državne sigurnosti (RDB) Srbije Radomir Marković, koji je osuđen na 40 godina zatvora zbog višestrukih ubojstava, zatražio je pomilovanje od srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića, javili su u ponedjeljak beogradski elektronički mediji, pozivajući se na izvore u uredu predsjednika

Ministarstvo pravosuđa i državne uprave je, sukladno zakonskoj proceduri, dostavilo svoje stajalište o tom zahtjevu uredu šefa države, ali zakon o pomilovanju ne određuje rok u kojem bi se predsjednik Nikolić trebao očitovati o zahtjevu Markovića, izvijestila je TV B92.

Radomir Marković (67) je osuđen na 40 godina zatvora zbog ubojstva četvorice dužnosnika Srpskog pokreta obnove (SPO) na Ibarskoj magistrali i pokušaj atentata na vođu SPO Vuka Draškovića, te suučesništvo u otmici i ubojstvu nekadašnjeg predsjednika Saveza komunista Srbije Ivana Stambolića. Kaznu izdržava u specijalnom zatvoru u Požarevcu.

Beogradski mediji prethodnih su dana iz neslužbenih izvora objavljivali informacije o navodnoj ponudi istražnih institucija Markoviću da mu se 40 godina zatvora smanji na 15 u zamjenu za informacije o ubojstvima iz vremena režima Slobodana Miloševića, među kojima je i ubojstvo novinara Slavka Ćuruvije.

Među ostalim list 'Danas' je izvijestio o navodnom razgovoru Markovića o ubojstvu Ćuruvije s istaknutim tužiteljem i visokim obavještajcem iz doba prethodne vlasti, dok je 'Politika' navela kako je Marković iz zatvora poslao poruku da će 'Srbija biti na koljenima' ako on objavi svoja saznanja iz vremena dok je bio na čelu srbijanske tajne policije.

List 'Blic' naveo je ranije da su u istrazi ubojstva nekadašnjeg vlasnika lista 'Dnevni telegraf' Slavka Ćuruvije otkriveni novi kontakti tadašnjeg šefa državne sigurnosti Radomira Markovića s pripadnicima te službe, sudionicima u Ćuruvijinoj likvidaciji, zbog čega se sumnja da je on organizirao ovaj zločin.

Marković je bio šef RDB-a u doba režima Slobodana Miloševića, a važio je za osobu blisku bračnom paru Milošević.